179
Η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν και ο πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελσίνκι | Heikki Saukkomaa/ Lehtikuva/via REUTERS

Η Φινλανδία καταθέτει επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2022, 13:30
Η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν και ο πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελσίνκι
|Heikki Saukkomaa/ Lehtikuva/via REUTERS

Η Φινλανδία καταθέτει επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2022, 13:30

Tην απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν και επίσημα το μεσημέρι της Κυριακής ο φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Η ανακοίνωση έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών της χώρας, στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελσίνκι. «Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες της χώρας προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελσίνκι

Η φινλανδική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο πρόκειται για μια τυπική διαδικασία καθώς η  πλειονότητα των βουλευτών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το ίδιο και η κοινή γνώμη: περίπου τρεις στους τέσσερις πολίτες εκφράζονται θετικά, μια θεαματική μεταστροφή σε σχέση με τις αρχές του έτους. Καταλύτης ήταν φυσικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές που εξαπέλυε η Μόσχα κατά της Φινλανδίας, αλλά και της Σουηδίας που έχει εκφράσει και αυτή την πρόθεση να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η επίσημη αίτηση της Φινλανδίας αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...