406
|

Η Eurovision αλλιώς

Η Eurovision αλλιώς

Μάθημα ανοχής στη διαφορετικότητα θέλησε να δώσει φέτος η Αυστρία, επιλέγοντας ως υποψήφιά της στην Eurovision τη γενειοφόρο Conchita Wurst.

(Κοίταζα την αυστριακή τραγουδίστρια αφηρημένη, με σκέψεις που – όπως υπενθύμισα μετά στον εαυτό μου – ταίριαζαν σε άλλες εποχές. Η ιδέα π.χ., πως όλες οι χώρες επιδιώκουν την καταγραφή μέσω της διαφορετικότητας, ταίριαζε στην προ δεκαετίας άντε προ πενταετίας, εποχή – όχι όμως σήμερα. Σήμερα, η διαφορετικότητα προκαλεί, αναστατώνει και διαταράσσει τις κατεστημένες ισορροπίες, η υπόδειξή της δεν γίνεται για να καταστήσει θετικά διακριτό το μήνυμα, αρνητικά αντανακλαστικά προκαλεί. Ορίστε και η συνέχεια της ιστορίας).

Σε δημοσίευμα της "Monde" επισημαίνεται ότι η Αυστριακή υποψήφια προκάλεσε ήδη πολλούς κλυδωνισμούς στον διαγωνισμό, που φέτος τελεί υπό την εποπτεία της Δανίας. Η Λευκορωσία κατήγγειλε την «ανώμαλη» κατάσταση, ενώ ο Αρμένιος Aram MP3 θεώρησε, ότι η συμμετοχή της Conchita Wurst «ούτε σωστή είναι, ούτε ενδεδειγμένη» και ζήτησε από την Κοπεγχάγη να «της επιτρέψει να αποφασίσει αν είναι άντρας ή γυναίκα». Ο Ρώσος βουλευτής V. Milonov επίσης, αυτός που είχε πρωτοστατήσει στη θέσπιση νόμου ώστε να απαγορεύονται στη Ρωσία οι gay-parade, αξίωσε από τη Ρωσική Εθνική Επιτροπή να αποφασίσει την αποχή της από «αυτή την ευρωπαϊκή gay parade, που είναι η Eurovision», υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή της αυστριακής υποψήφιας «προσβάλλει» τους Ρώσους τηλεθεατές…

Και η μεν Ρωσία εξακολουθεί να μετέχει στον διαγωνισμό, η δε Αυστρία μπήκε δυναμικά στο θέμα υποστηρίζοντας με θέρμη την υποψήφιά της. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αυστριακή τηλεόραση κάλεσε τους τηλεθεατές να φορέσουν απόψε μια ψεύτικη γενειάδα, για να υποστηρίξουν όλοι μαζί την Conchita. «Ενωμένοι στην ανεκτικότητα» είναι το σχετικό σύνθημα.

Στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας αναφέρεται επίσης, ότι στον τελικό του διαγωνισμού έχουν περάσει τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, ενώ σημειώνεται, πως παρά το δημοψήφισμα της Κριμαίας, επειδή η περιοχή εξακολουθεί να εξαρτάται από τον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, οι ψήφοι της Κριμαίας θα συνυπολογιστούν σε αυτές της Ουκρανίας…

Με άλλα λόγια στη Eurovision φέτος, η πολιτική διάσταση δεν εξαντλείται στις περιφερειακές ζώνες επιρροής, αλλά έχει ένα νέο και καυτό θέμα. Η Αυστρία σερβίρει στη μεγάλη ευρωπαϊκή κοινωνία που παρακολουθεί με πίτσες και μπύρες τη Eurovision, το θέμα της ομοφοβίας. Το τραγούδι "Rise as phoenix" είναι το μήνυμα αυτών που είναι διαφορετικοί κι έχουν υποφέρει από τη διακριτική στάση της πολιτείας και της κοινωνίας.

(Τελικά, μου φαίνεται, ότι η Eurovision με το κιτσό-μπαρόκ ντεκόρ της, είναι ένας ζωντανός διαγωνισμός που μπαίνει στα βαθιά ταμπού της ευρωπαϊκής κοινωνίας, τα τραντάζει και τα αποδραματοποιεί. Σαν να βλέπω διαφορετικά τη Eurovision από σήμερα.)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News