Ο βίαιος θάνατος πάνω από 700 ανθρώπων, πιστών, που είχαν πάει να εκπληρώσουν μια ιερή υποχρέωση που είχαν, στην Καμπαά, καθώς και ο τραυματισμός εκατοντάδων, φέρνει ρίγη συγκίνησης σε μερικούς. Άλλοι πάλι βλέπουν ένα θείο νεύμα πίσω από τον όλεθρο…
Ας ρίξουμε μια ψυχρή, τεχνοκρατική ματιά στο σύνολο, βοηθάει να αφήσουμε στην άκρη… το μακρύ χέρι του κισμέτ…
Το συμβάν μού θύμισε ένα παρόμοιο, που στοίχισε την ζωή σε 21 νέα άτομα το 2010 κατά τη Love Parade στη γερμανική πόλη Ντουισμπουργκ. Πάνω από πεντακόσια ήταν τα θύματα τραυματισμού από ποδοπάτημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοκτόνησαν τα επόμενα χρόνια 15 άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν ποτέ τα ψυχολογικά τραύματα που υπέστησαν και που τους βασάνιζαν.
Είναι να απορεί κανείς, γιατί οι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους μαζικές εκδηλώσεις δεν αξιοποιούν τα σύγχρονα συστήματα ψηφιακής προσομοίωσης που διαθέτει η τεχνολογία. Μαζικές κινήσεις ανθρώπων, όπως στο Ντούισμπουργκ, με την εισροή 90.000 ατόμων ανά ώρα και την πιθανή εκροή 55.000 λόγω αναχώρησης από τον τόπο της εκδήλωσης, έπρεπε να λάβουν υπ' όψη στενωπούς κατά την πορεία και μαζικές, δυναμικές κινήσεις, εύκολα προκαλούμενες από πανικό. Μια τέτοια στενωπός ήταν ένα τούνελ, μέσα από το οποίο έπρεπε να περάσει το πλήθος. Όπως γνωρίζουμε, σε τούνελ είναι αυξημένες οι πιθανότητες μιας καταστροφής, έχει συμβεί δε στις Άλπεις.
Αμέριμνοι οι υπεύθυνοι των γερμανικών Αρχών έδωσαν την άδεια για τη Love Parade. Είχαν υπολογίσει, χοντρικά: έχουμε διαθέσιμο χώρο 230.000 τετραγωνικά μέτρα, άντε να έρθουν 500.000 επισκέπτες, χωράνε… Υπό τη διεγερτική ηχητική μουσική «τέκνο», από τεράστια ηχεία, θα πέρναγαν χορεύοντας τα νέα παιδιά, σε σύνολο είχε εισρεύσει σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμος. Δεν είχαν υπολογίσει τη δυναμική των εισροών, ούτε τυχόν αναταράξεις και αναδράσεις. Σπόνσορας ήταν μια γνωστή αλυσίδα γυμναστικής και σωματικής αγωγής, που βρέθηκε υπόδικος στα δικαστήρια μαζί με τον δήμαρχο της πόλης…
Παρόμοιες εκδηλώσεις είχαν στεφτεί από μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν, θα μου πείτε, π.χ. στο φημισμένο Woodstock, και έστω με κάποια προβληματάκια στο Αλταμοντ, σε συναυλία των Rolling Stones, όπου οι μουσικοί αναγκάσθηκαν να φύγουν εσπευσμένα με το… ελικόπτερο. Αλλά και η Love Parade που διεξήχθη στο Βερολίνο μερικά χρόνια πριν, δεν έφερε προβλήματα εκτός από την καταστροφή του πρασίνου και τόνους από σκουπίδια σε όλη την περιοχή. Έφερε και τη χρεοκοπία του διοργανωτή. Αλλά δεν χάθηκαν ζωές.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πιθανά σημεία στα οποία μπορεί να διαταραχθεί η ροή του πλήθους και επίσης σημαντικό είναι να μην υπάρχουν δεξιά και αριστερά από… την «κοίτη του ποταμού» εμπόδια, δηλαδή να υπάρχει ελεύθερος χώρος διασκόρπισης, όπως υπήρχε στο Βερολίνο, δεξιά και αριστερά από τη λεωφόρο 17 Ιουνίου, και μάλιστα άπλετος. Στην Καμπαά, αν κρίνω από τις εικόνες που είδα, δεν υπήρχαν ελεύθεροι χώροι, καθόλου.
Κλείνω με το κόστος ενός μαθηματικού μοντέλου που μπορεί να επεξεργασθεί τα βασικά στοιχεία και να αναδείξει πιθανές επικίνδυνες περιοχές, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να παρακαμφθούν για να αποφευχθεί μια συμφόρηση. Δεν αποκλείεται, το μοντέλο αυτό να κατατάξει την αρχικά επιλεγείσα περιοχή στις ακατάλληλες ή να περιορίσει την εισροή π.χ. μέσω εισιτηρίου. Ένα βασικό πρόγραμμα συστήματος κατάλληλης προσομοίωσης κυμαίνεται γύρω στα 10.000€-20.000€, θα χρειασθεί να γίνει επιτόπια συλλογή, εκτίμηση και επεξεργασία των δεδομένων από ανθρώπους που κατέχουν τη χρήση του προγράμματος, αυτό μπορεί να απορροφήσει δύο εβδομάδες εργασίας μια μικρής ομάδας. Το πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτικό να αγορασθεί, αυτό που προέχει είναι το μοντέλο σωστής αξιολόγησης και δυναμικής παρουσίασης (Simulation).
Μιλάμε για σχεδόν αμελητέα κόστη σε σχέση με την οδύνη και την καταστροφή που μπορεί να αποφευχθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News