747
|

Γιατί κρύβουν τα προσωπικά έξοδα των ευρωβουλευτών;

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 19 Νοεμβρίου 2015, 17:13

Γιατί κρύβουν τα προσωπικά έξοδα των ευρωβουλευτών;

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 19 Νοεμβρίου 2015, 17:13

Για πρώτη φορά δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη συνεργάζονται για να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το θεσμικό όργανο αρνήθηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα των δημοσιογράφων για πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το πώς οι 751 ευρωβουλευτές δαπανούν τα επιδόματα που λαμβάνουν. Οι δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το γερμανικό περιοδικό Stern, τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Φινλανδίας YLE, την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ, τον πορτογαλικό τηλεοπτικό σταθμό TVI, το Ιταλικό Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας IRPI, το πολωνικό Newsweek, την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος και πολλά ακόμα  υπέβαλλαν στις 13 Νοεμβρίου καταγγελίες για την αδιαφάνεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρότζεκτ για τη διαφάνεια των δαπανών συμμετέχει το Protagon.gr.

Οι 29 δημοσιογράφοι ζήτησαν αντίγραφα των αρχείων των δαπανών των ευρωβουλευτών σε βάθος τεσσάρων χρόνων, εκπροσωπώντας ο καθένας τη χώρα του. Συγκεκριμένα, αιτήθηκαν την παροχή εγγράφων σχετικά με τα χρήματα που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές επιπλέον των μισθών τους, περιλαμβανομένων ενός γενικού επιδόματος αλλά και επιδομάτων για ταξίδια, ημερήσιες αποζημιώσεις και κονδύλια για τους συνεργάτες τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να αποκαλύψει αυτές τις δαπάνες στο δημόσιο έλεγχο.

Αυτή η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες ονομάστηκε The MEPs Project (Πρότζεκτ: Ευρωβουλευτές) και ξεκίνησε τον Ιούνιο, όταν οι δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ ζήτησαν στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το πώς, πότε και για τι λόγους οι ευρωβουλευτές δαπανούν τα προαναφερθέντα επιδόματα που λαμβάνουν.

Το 2014, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 27% του προϋπολογισμού των 1,756 δισ. ευρώ για το Κοινοβούλιο προορίστηκε για τους ευρωβουλευτές. Αυτή η ετήσια δαπάνη που υπερβαίνει τα 474 εκατομμύρια ευρώ, αφορά τους μισθούς τους, τα έξοδα για ταξίδια, γραφεία και την αμοιβή των συνεργατών τους. Οι ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν πώς έχουν δαπανηθεί σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ, τα οποία προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζει 3,2 εκατομμύρια κάθε μήνα μόνο για την αποζημίωση γενικών εξόδων των ευρωβουλευτών (περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως). Κανείς δεν παρακολουθεί τη συγκεκριμένη δαπάνη. Εν τω μεταξύ οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι είναι οι μόνοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών, έχουν επανειλημμένα καταψηφίσει όποιες προσπάθειες έχουν γίνει ώστε να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα.

Τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε όλα τα αιτήματα των δημοσιογράφων για πρόσβαση στις πληροφορίες για λόγους «προστασίας προσωπικών δεδομένων», καθώς και για έναν υποτιθέμενο υπερβολικό φόρτο εργασίας που η παροχή πρόσβασης σε αυτά τα έγγραφα θα μπορούσε να προκαλέσει. Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε ότι δεν είχε στην κατοχή του έγγραφα που σχετίζονται με το πώς δαπανώνται από τους ευρωβουλευτές τα χρήματα που λαμβάνουν για τα γενικά έξοδά τους.
Οι δημοσιογράφοι στρέφονται τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιδιώκοντας επανόρθωση για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτυγχάνει να υπηρετεί την διακηρυγμένη ιδιότητά του ως θεματοφύλακας της διαφάνειας και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπόψη την Συνθήκη της ΕΕ.

«Aρνούμενο την πρόσβαση στα έγγραφα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί της ουσίας δίνει το δικαίωμα στους ευρωβουλευτές να πραγματοποιούν δημόσιες δαπάνες με μυστικοπαθή τρόπο και τους παρέχει πλήρη ασυλία από τον δημόσιο έλεγχο των συναλλαγών τους. Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι λόγοι άρνησης των αιτημάτων των δημοσιογράφων δεν έχουν καμία βάση σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς», δήλωσε η δικηγόρος της δημοσιογραφικής ομάδας, Νατάσα Πιρς Μουσάρ, πρώην Επίτροπος Πληροφοριών της Σλοβενίας υπεύθυνη για θέματα ελευθερίας στην πρόσβαση πληροφοριών.

«Το MEPs Project δεν έχει προηγούμενο. Είναι η πρώτη πανευρωπαϊκή συνεργασία δημοσιογράφων στο πεδίο της ελευθερίας της πληροφόρησης, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση σε πληροφορίες που πιστεύουμε ότι αναμφισβήτητα είναι δημόσια έγγραφα ενός ευρωπαϊκού σώματος: οι αποζημιώσεις των βουλευτών που πρόκειται να δαπανηθούν αποκλειστικά για επαγγελματικές και όχι προσωπικές ανάγκες τους, και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να μείνει κρυφή από το Ευρωπαϊκό κοινό », δήλωσε επικεφαλής του πρότζεκτ, σλοβένα δημοσιογράφος Ανούσκα Ντέλιτς.

«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία για τις δαπάνες των ευρωβουλευτών που προέρχονται από δημόσιους πόρους και προορίζονται αποκλειστικά για δαπάνες που προκύπτουν κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους είναι και πρέπει να θεωρούνται δημόσιες πληροφορίες. Δεν απαιτούμε πρόσβαση σε έγγραφα που αναφέρουν πώς οι βουλευτές ξοδεύουν τους μισθούς τους, οι οποίοι προορίζονται για προσωπική και ιδιωτική χρήση. Απαιτούμε πρόσβαση σε πληροφορίες που δείχνουν με λεπτομέρειες πώς δαπανούν όλες τις επιπλέον πληρωμές που λαμβάνουν επιπλέον της μισθοδοσίας τους, και συγκεκριμένα για αυτές που καταβάλλονται αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση της επαγγελματικής δημόσιας ιδιότητάς τους ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 29 δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στο MEPs Project.

* Ο Χάρης Καρανίκας είναι δημοσιογράφος.

Προηγούμενα άρθρα του Χάρη Καρανίκα 
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News