258
|

Γεωργία: «Ουαί τοις ηττημένοις»

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 15 Μαρτίου 2010, 23:14

Γεωργία: «Ουαί τοις ηττημένοις»

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 15 Μαρτίου 2010, 23:14

«Ουαί τοις ηττημένοις».Ήταν η πρώτη μου σκέψηχθες βράδυ, όταν άκουσα στις ειδήσεις ότι το τρίτο σε τηλεθέαση Γεωργιανό κανάλι «Ιμέντι», μετέδιδε επί 30 λεπτά το πρωί της Κυριακής, ρεπορτάζ πολέμου. Σύμφωνα με το δραματοποιημένο (;) σενάριο του σταθμού, Ρωσικά τανκς εισέβαλαν στη Γεωργία και κατευθύνονταν στην Τιφλίδα. Ο πρόεδρος Σαακασβίλι ετοίμαζε διάγγελμα μέχρι που δολοφονήθηκε. Πουθενά στην οθόνη δεν υπήρχε ένδειξη ότι πρόκειται για «φάρσα», ενώ και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας» διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση. Δείτε εδώ για τι ακριβώς μιλάμε.

Όλο αυτό όπως βλέπετε, με πλάνα πολέμου-αρχείου, από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Τόσο ανήθικο. Τόσο λίγο. Στημένο από τους ίδιους ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη του πολέμου. Δεν ήμουν εκεί, δεν έχω ιδέα αν είχαν ενημερώσει μέρες πριν, ότι θα προβληθεί κάτι τέτοιο προκειμένου να δείξουν –όπως λένε- πώς θα ήταν η χειρότερη μέρα στην ιστορία της χώρας. Επίσης δεν ξέρω αν τα άλλα μέσα μετέδιδαν ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, την ίδια στιγμή της φάρσας. Δεν ξέρω αν ισχύει ότι πολίτες της Γεωργίας, έσπευσαν πανικόβλητοι για αναλήψεις και προμήθειες, αλλά δεν δυσκολεύομαι καινα το πιστέψω.

Διαβάζω ότι το κανάλι είναι φιλοκυβερνητικό και ότι ο Σαακασβίλι, ξέροντας ότι είναι σε δεινή θέση, προχωρά πια σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Έστω κι έτσι να είναι, με βάζει σε σκέψεις το ότι βρέθηκαν παρουσιαστές-δημοσιογράφοι- τεχνικοί να εκτελέσουν την ιδέα. Και αυτό το «Ουαί τοις ηττημένοις» που λέγαμε πιο πάνω, μου το θύμισαν περισσότερο εκείνοι παρά ο αναξιόπιστος από τον Αύγουστο του 2008 και μετά Σαακασβίλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News