499
Προστατευτικές μάσκες σε κατάστημα τροφίμων στη Γερμανία | REUTERS/Wolfgang Rattay

Γερμανοί βουλευτές έπαιρναν… μίζες για την αγορά μασκών!

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 20:13
Προστατευτικές μάσκες σε κατάστημα τροφίμων στη Γερμανία
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Γερμανοί βουλευτές έπαιρναν… μίζες για την αγορά μασκών!

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 20:13

Με όχι και τόσο θετικούς οιωνούς ξεκίνησε μια κρίσιμη εβδομάδα για Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) αφού ένα σκάνδαλο έφερε αναταράξεις και παραιτήσεις στο κόμμα.

Οπως έγινε γνωστό, δύο βουλευτές του κόμματος, την περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία και υπήρχε μεγάλη έλλειψη από μάσκες, χρησιμοποίησαν προσωπικές επιχειρηματικές διασυνδέσεις και μεσολάβησαν για την αγορά τους, όχι βέβαια με το αζημίωτο αλλά παίρνοντας προμήθεια.

Οι Γκέοργκ Νισλάιν και Νίκολας Λέμπελ φέρονται να έχουν εισπράξει προμήθειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να μεσολαβήσουν ώστε να αγοραστούν μάσκες προστασίας από την ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων. Οπως επιβεβαίωσε το πολιτικό γραφείο του, ο Λέμπελ παραιτήθηκε από το CDU. Προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι παραιτήθηκε από την έδρα του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Αρχικά, ο Λέμπελ είχε απλώς δηλώσει την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και είχε ανακοινώσει ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβριο.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε ότι θα κατονομάσει όλους τους βουλευτές που είχαν στο υπουργείο του σχέση με την αγορά προστατευτικών μασκών. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός (CDU) είπε στις εφημερίδες του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland) ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πλήρης διαφάνεια.

Η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης και οι δύο βουλευτές δήλωσαν ότι παραιτούνται από το βουλευτικό τους αξίωμα προκαλώντας τεράστιο πολιτικό κόστος στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, λίγες ημέρες πριν από κρίσιμες τοπικές εκλογές σε δύο κρατίδια.

Πυρά από τα ΜΜΕ

«Την ώρα που ο κόσμος έμπαινε σε lockdown και χιλιάδες επαγγελματίες αντίκριζαν την χρεοκοπία με τα μάτια τους, δύο βουλευτές έκαναν ντιλ με μάσκες σαν σε φιλμ κάκιστης ποιότητας» ανέφερε στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Die Welt. «Δύο βουλευτές που ακόμη και στην πανδημία έχουν σταθερό μισθό και σε σύντομο διάστημα θα πάρουν σύνταξη, την οποία πολλοί άλλοι μόνο να ονειρευτούν μπορούν. Δύο βουλευτές από κόμματα, από το οποία προέρχονται μεταξύ άλλων η καγκελάριος, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Υγείας. Είναι να τρελαθεί κανείς απέναντι σε τόση έλλειψη ενστίκτου, τόση βλακεία, τόση αθλιότητα, τόση ηθική διαφθορά» συμπλήρωσε το ρεπορτάζ.

Σκληρή κριτική και από τον σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung, η οποία επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο ο υπηρετών το δημόσιο συμφέρον, μπορεί να κάνει ταυτόχρονα και τέτοια συμφωνία κάτω από το τραπέζι. «Επαγγελματίας πολιτικός είναι ένα σκληρό επάγγελμα, το οποίο ασκούν πολλοί υπό συνθήκες πολλών στερήσεων και σε συνδυασμό με συνεχή ιδεαλισμό» παρατήρησε ο σχολιαστής της και συνέχισε: «Ολοι αυτοί θα πρέπει να προσέξουν, ώστε η καριέρα τους να μην παίρνει κατεύθυνση που να περνά μέσα από προσωπικές σχέσεις και ασαφείς δραστηριότητες. Όλοι αυτοί θα πρέπει να συμβάλουν ώστε η ανάληψη ευθύνης να είναι σαφώς αναγνωρίσιμη και διακριτή από την υποχρέωση λογοδοσίας. Θα πρέπει να επιμείνουν στο ότι καθοριστικής σημασίας για την εν γένει συμπεριφορά των πολιτικών δεν πρέπει να είναι μόνο νόμοι για βουλευτές και άλλες νομικές τυπικότητες, αλλά κατηγορίες, όπως η ηθική και η αξιοπρέπεια».

Το σκάνδαλο με τις μάσκες αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα σε μια σειρά από λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, που αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα και σε σφυγμομετρήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...