380
Η δήμαρχος της γερμανικής κωμόπολης Αϊζεναχ, Κάτια Βολφ | Wikipedia

Γερμανίδα δήμαρχος: «Δεν ανταλλάσσω χειραψίες με ναζιστές!»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 21:31
Η δήμαρχος της γερμανικής κωμόπολης Αϊζεναχ, Κάτια Βολφ
|Wikipedia

Γερμανίδα δήμαρχος: «Δεν ανταλλάσσω χειραψίες με ναζιστές!»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 21:31

Η Κάτια Βολφ, δήμαρχος της κωμόπολης Αϊζεναχ, στη Θουριγγία, μηνύθηκε από ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου καθώς αρνήθηκε να ανταλλάξει χειραψία μαζί του.

Η προσβλητική συμπεριφορά της δημάρχου είναι αιτιολογημένη, αφού ο ενάγων, ο Πάτρικ Βίσκε, είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος NPD και έχει καταδικαστεί για νεοναζιστικές δραστηριότητες. Ο Βίσκε δεν ζητάει από το δικαστήριο λεφτά ως αποζημίωση ή άλλες κυρώσεις εις βάρος της Βολφ, θέλει μόνο ο Νόμος να υποχρεώσει τη Βολφ να του σφίξει το χέρι!

Πολυτέλειες, ίσως πείτε, μέσα στον ωκεανό των πραγματικών προβλημάτων μας. Πάντως αυτά ακριβώς συμβαίνουν εκεί. Μάλιστα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται η Βολφ να αρνείται την επίσημη, στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου, χειραψία έχει προβληθεί πάνω από 70.000 φορές στα κοινωνικά μέσα.

Ο Βίσκε έχει παρελθόν στις βιαιότητες, είναι καταδικασμένος για τον εμπρησμό ενός τουρκικού κεμπαμπτζίδικου και υπήρξε ύποπτος και σε άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο είναι και δημοφιλής πολιτικός παράγων στη Θουριγγία, αφού έλαβε 4.600 ψήφους στις εκλογές του περασμένου Μαΐου (το 10% των ψήφων).

Η δήμαρχος Βολφ, μέλος του αριστερίστικου κόμματος Die Linke, ισχυρίζεται ότι ο Νόμος θα τη δικαιώσει, καθώς «με κάθε μόριό του ο Βίσκε είναι ρατσιστής, ακροδεξιός, εκτός συνταγματικού πλαισίου». Στις συνεντεύξεις της προς τον γερμανικό Τύπο εκφράζει την άποψη ότι είναι δικαίωμά της ποιον θα χαιρετά δια χειραψίας: «Γιατί πρέπει να έχω σωματική επαφή με έναν τέτοιο τύπο; Θα ήθελα να αποφασίζω εγώ ποιον θα αγγίζω με χειραψία» λέει.

«Δεν θέλω να αγγίζω ορισμένους ανθρώπους, ειδικά εκτός πρωτοκόλλου. Ως εκ τούτου, δεν έχω δώσει ποτέ στον Βίσκε το χέρι μου, και ελπίζω ότι κανένα δικαστήριο δεν θα με αναγκάσει να το πράξω».

Στην όλη υπόθεση, που δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από εκατέρωθεν έκφραση αβυσσαλέου πολιτικού μίσους, ενεπλάκη η Δικαιοσύνη επειδή οι τοπικοί νόμοι δίνουν στον Βίσκε «πάτημα»: οι νόμοι της Θουριγγίας απαιτούν χειραψίες μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου ως επισφράγιση του επιτελεσθέντος έργου τους.

Η Βολφ αρνήθηκε πρώτη φορά τις τυπικές χειραψίες με τους πολιτικούς του NPD το 2014 και επανέλαβε τη σθεναρή στάση της εφέτος. Η δικαστική κρίση του 2014 δικαιολόγησε τη συμπεριφορά της σαν «παράδειγμα θεμελιώδους διαφοράς απόψεων», ωστόσο εφέτος το δικαστήριο της Βαϊμάρης υποστήριξε ότι υπάρχει «σαφής και αδιαμφισβήτητη» νομική υποχρέωση της Βολφ να ανταλλάσσει χειραψίες με τους δημοτικούς συμβούλους. Ετσι η Βολφ προσέφυγε η ίδια στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο και ζητάει «την κατάργηση αυτού του ξεπερασμένου κανόνα χειραψίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...