443
|

Γερμανία: «το μπορντέλο της Ευρώπης»

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 22 Σεπτεμβρίου 2014, 13:10

Γερμανία: «το μπορντέλο της Ευρώπης»

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 22 Σεπτεμβρίου 2014, 13:10

«Στη Γερμανία πας για σεξουαλικό τουρισμό. Είναι οικονομικά, υπάρχει ασφάλεια, είναι εύκολο, σαν να πηγαίνεις στο Lidl» περιγράφουν την εμπειρία τους άντρες τουρίστες στα γερμανικά ΜΜΕ.

Το θέμα ανακινείται τώρα, διότι στην πολιτική επικαιρότητα ήρθε το ζήτημα αναθεώρησης του νόμου που νομιμοποιούσε την πορνεία. Έπειτα από 12 χρόνια εφαρμογής του, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία έθρεψε ένα αχαλίνωτο σύστημα εμπορικής εκμετάλλευσης. Δεκαπέντε δισ. ευρώ τζίρος τον χρόνο, είναι ένα αποκαλυπτικό νούμερο…

Η πρόθεση της κυβέρνησης Σρέντερ ήταν τότε να νομιμοποιηθεί η πορνεία, ώστε οι ιερόδουλες να έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και άρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα να καλύπτεται αφενός από κάποιες προδιαγραφές υγείας και αφετέρου να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στα χρόνια που πέρασαν, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, από τις 200-400.000 ιερόδουλες, μόνο 44 ζήτησαν να εγγραφούν στο εθνικό σύστημα υγείας, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 150 χώρες, η ανθρώπινη εμπορία επεκτάθηκε στις χώρες όπου η πορνεία ήταν νόμιμη. Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί, ότι αυτή η διαπίστωση δεν ίσχυσε στη Γερμανία, όπου η ανθρώπινη εμπορία τα τελευταία χρόνια μειώθηκε. Και πάλι όμως, όπως υποστήριξε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεσή του, αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται είτε σε ελλειπείς ελέγχους στη Γερμανία, είτε σε δυσκολία πρόσβασης στα μπορντέλα.

Με 100 ευρώ την ώρα, άντρες από γειτονικές χώρες πάνε να ξεχαρμανιάσουν στη Γερμανία, με κοπέλες νέες (μέχρι 24 ετών), ωραίες, δραστήριες, το 87% των οποίων προέρχεται από την πρώην ανατολική Ευρώπη. «Θα προτιμούσατε να πήγαινα στις Φιλιππίνες ή την Ταϋλάνδη;» λέει ένας νέος 26 ετών σε όσους τον ρωτούν επικριτικά και μιλά εγκωμιαστικά για τις εμπειρίες πληρωμένου σεξ που του προσέφερε η Γερμανία.

Σήμερα, εκείνος ο νόμος που προωθήθηκε συνοδευόμενος από καλές προθέσεις, θεωρείται ότι έκανε τον κύκλο του. Η αναθεώρησή του προβλέπει: οι οίκοι ανοχής να εγκρίνονται από τις αρχές, οι ιερόδουλες να είναι τουλάχιστον 21 ετών και να δηλώνονται στα αρχεία του δήμου. Φυσικά, υπάρχει κι ο αντίλογος: «αν μπεί το κατώφλι των 21 χρόνων, τα μικρότερα κορίτσια απλώς θα παρακινηθούν να καταφύγουν στην παράνομη πορνεία» λένε σήμερα κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν ασχοληθεί με την ανθρώπινη εμπορία και ζητούν οι νέες διατάξεις να είναι «πιο ρεαλιστικές».

(Στη Γαλλία η αναθεώρηση του νόμου προβλέπει τα πρόστιμα να καταβάλλονται στους πελάτες, για να μειωθεί η ζήτηση κι έτσι να ελεγχθεί η προσφορά. Στη Γερμανία, η τάση είναι η «νομιμοποίηση» να τεθεί σε ένα πλαίσιο πιο σφιχτό, ώστε η πρόσβαση στο «επάγγελμα» να αποκτήσει βαθμούς δυσκολίας. Στην Ελλάδα πάλι, είχε δημιουργηθεί πέρσι θέμα με τις άδειες των ιερόδουλων και όπως πάντα, η επικαιρότητα εξάντλησε το θέμα εντός 24 ωρών. Γιατί άραγε σε τούτη τη χώρα, ένα κοινωνικό θέμα να μην αποτελέσει θέμα δημοσίου διαλόγου, παρά μόνο στην καταστροφική του συνέπεια, ποτέ στην προληπτική;)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News