247
Ο Μάρκους Ζέντερ στην τελετή ορκωμοσίας ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας, στις 31 Οκτωβρίου | REUTERS/Leonhard Simon

Γερμανία: Πρόωρες εκλογές θέλει ο Μάρκους Ζέντερ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 13:44
Ο Μάρκους Ζέντερ στην τελετή ορκωμοσίας ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας, στις 31 Οκτωβρίου
|REUTERS/Leonhard Simon

Γερμανία: Πρόωρες εκλογές θέλει ο Μάρκους Ζέντερ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 13:44

Τρικυμία προκάλεσε στη Γερμανία απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, που ανάγκασε την κυβέρνηση να παγώσει τις νέες δαπάνες και να θέσει σε αναμονή την έγκριση του Προϋπολογισμού του επομένου έτους.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), εκμεταλλεύτηκε την νέα κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό για να ζητήσει πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι οι ψηφορόροι έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στην τρικομματική συμμαχία.

«Ο συνασπισμός δεν αποδίδει. Για αυτό χρειάζεται μία θεμελιώδης αλλαγή. Οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη λύση», έγραψε ο Ζέντερ σε ανάρτησή του.

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την χρήση 60 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει στο ταμείο εκτάκτου ανάγκης της COVID, για τη χρηματοδότηση έργων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Την Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τον οποίο θα καταθέσει προς ψήφιση στην Μπούντεσταγκ.

Ο συνασπισμός έβλεπε ήδη τη δημοτικότητά του να πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πριν την κρίση του προϋπολογισμού.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εντείνει τις επιθέσεις της στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς.

Ο Ζέντερ επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αρχηγό των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι το κόμμα του, FDP, «παραμένει σε θέση να είναι ένας σταθερός κυβερνητικός εταίρος μακροπρόθεσμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, που θεσπίστηκαν το 2009, και έχουν στόχο τον περιορισμό στο έλλειμμα, το περιβόητο «φρένο χρέους».

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας σημείωσε ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στις 9 Ιουνίου, την ημέρα των Ευρωεκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...