595
Διαμαρτυρία στην Ιερουσαλήμ, το Σάββατο, για την σιωπή των διεθνών οργανώσεων για τη σεξουαλική βία κατά των Ισραηλινών | REUTERS/Dedi Hayun

Γενεύη: Το Ισραήλ στον ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών από την Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 17:08
Διαμαρτυρία στην Ιερουσαλήμ, το Σάββατο, για την σιωπή των διεθνών οργανώσεων για τη σεξουαλική βία κατά των Ισραηλινών
|REUTERS/Dedi Hayun

Γενεύη: Το Ισραήλ στον ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών από την Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 17:08

Εκπρόσωποι του Ισραήλ συναντήθηκαν με αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Γενεύη, τη Δευτέρα, με στόχο ευαισθητοποίησή τους για τη σεξουαλική βία σε βάρος γυναικών που διαπράχθηκε από τους τρομοκράτες της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Η οργή είναι διάχυτη στο Ισραήλ για την σιωπή των διεθνών οργανισμών και των γυναικείων οργανώσεων σχετικά με αυτό το θέμα.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της πλέον αιματηρής επίθεσης σε βάρος του Ισραήλ στην ιστορία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, ύστερα από τα στοιχεία που προέκυψαν και που καταδεικνύουν ότι διεπράχθησαν σεξουαλικά εγκλήματα, όπως το γεγονός ότι βρέθηκαν θύματα χωρίς ρούχα, ακρωτηριασμένα και με ίχνη σπέρματος πάνω στο σώμα τους.

Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι έχει καταδικάσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ως «απεχθείς, βίαιες και σοκαριστικές» και ότι το Ισραήλ έως τώρα δεν έχει προσφέρει στους παρατηρητές του πρόσβαση στη χώρα.

Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν διπλωμάτες, οργανώνεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπηρεσίες του ΟΗΕ, είναι η πρώτη οργανωμένη από το Ισραήλ εκδήλωση εκτός χώρας με στόχο να συζητηθούν ενέργειες σεξουαλικής βίας από την Χαμάς, που η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ χαρακτήρισε «εκτενείς».

Οργανισμοί του ΟΗΕ για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων «υποβάθμισαν» και «ελαχιστοποίησαν» τη σεξουαλική βία, δήλωσε η Ρουθ Χαλπερίν-Καντάρι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Bar-Ilan, που μίλησε στην εκδήλωση.

«Περιμέναμε μια σαφή και ηχηρή ανακοίνωση που να λέει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να χρησιμοποιούνται τα σώματα των γυναικών ως όπλο πολέμου. Τίποτα τέτοιο δεν προέκυψε έως τώρα», δήλωσε η ίδια στο Reuters στο περιθώριο της συνάντησης. Κληθείσα να εξηγήσει τι εννοεί, δήλωσε: «Αλλάζει το συμβατικό πλαίσιο του να θεωρείται το Ισραήλ επιτιθέμενος και οι Παλαιστίνιοι το απώτερο θύμα».

Η Χαλπερίν-Καντάρι, πρώην αντιπρόεδρος στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών (CEDAW), συνάντησε την Τρίτη τον επικεφαλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ, για να μεταφέρει το μήνυμα αυτό, να του προσφέρει νέα στοιχεία και να ζητήσει μια ισχυρή καταδίκη των επιθέσεων, δήλωσε η ίδια.

Εκπρόσωπος του γραφείου των ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι το γραφείο του Τουρκ είχε ζητήσει πρόσβαση στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει και να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου αλλά δεν έχει λάβει απάντηση από το Ισραήλ.

«Το Γραφείο προσπαθεί να παρακολουθήσει εκ του μακρόθεν αυτές και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρονται στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η έλλειψη άμεσης πρόσβασης στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη έχει περιπλέξει το έργο», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, απαντώντας σε ερωτήσεις που της τέθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη για ενδελεχείς έρευνες και την λογοδοσία για όλες τις σοβαρές παραβιάσεις διεθνών ανθρώπινων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού Δικαίου, ανεξάρτητα από την ταυτότητα των φερόμενων ως δραστών», πρόσθεσε η ίδια.

Τα στοιχεία για τη σεξουαλική βία περιλαμβάνουν μαρτυρίες από όσους έφθασαν πρώτοι στα σημεία των επιθέσεων καθώς και εφέδρους του στρατού που φρόντισαν τις σορούς κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Η Χαλπερίν-Καντάρι δήλωσε ότι της δόθηκε πρόσβαση σε κάποια στοιχεία και μαρτυρίες από τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να «ευαισθητοποιήσει και να ζητήσει καταδίκη και λογοδοσία».

Η ίδια αναφέρθηκε σε συνάντηση με μέλος ομάδας διασωστών που φρόντισε μια γυναίκα, μετά το μουσικό φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου, η οποία αιμορραγούσε πολύ αφού βιάστηκε από τέσσερις επιτιθέμενους.

Η Χαλπερίν-Καντάρι δήλωσε ότι θα ήθελε επίσης να δει ανεξαρτήτους φορείς να ερευνούν τα εγκλήματα.

Ένας φορέας που σύμφωνα με ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούσε να ερευνήσει, είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή ερευνών που θα συσταθεί από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά το Ισραήλ δεν συνεργάζεται μαζί του, κάνοντας λόγο για μεροληψία.

Το γραφείο του Τουρκ κάλεσε επίσης τις ισραηλινές αρχές να συνεργαστούν στην έρευνα αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...