692
Πυκνός καπνός υψώνεται πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από ισραηλινό πλήγμα | REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο-«βάση» της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 09:27
Πυκνός καπνός υψώνεται πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από ισραηλινό πλήγμα
|REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο-«βάση» της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 09:27

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA). Στο σημείο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 39 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι έπληξε το σχολείο διότι στο εσωτερικό του βρισκόταν «βάση της Χαμάς».

«Μαχητικά αεροσκάφη (…) διεξήγαγαν πλήγμα ακριβείας εναντίον βάσης της Χαμάς εγκατεστημένης στο εσωτερικό σχολείου της UNRWA στην περιοχή Νουσεϊράτ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες».

«Τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ανήκαν στις δυνάμεις Νούχμπα κι είχαν συμμετάσχει στη φονική επίθεση εναντίον κοινοτήτων του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου επιχειρούσαν εκεί. Οι τρομοκράτες διηύθυναν την εκστρατεία τρόμου που διεξάγουν από την περιοχή του σχολείου και (…) το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο», διαβεβαίωσαν.

Η Χαμάς έκανε λόγο για τουλάχιστον 39 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες στον βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων στη Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Μεγάλος αριθμός μαρτύρων (όπως αποκαλούν τους νεκρούς) και τραυματιών συνεχίζει να φθάνει στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», στη Ντέιρ αλ Μπάλα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό πως διέπραξε «φρικιαστική σφαγή».

Ιατρικές πηγές στον θύλακα, που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, ανέβασαν τον απολογισμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 62 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, νωρίτερα τη νύχτα το νοσοκομείο στη Ντέιρ αλ Μπάλα αντιμετώπισε «βλάβη σε μια από τις γεννήτριες», γεγονός που απειλεί να περιπλέξει τη νοσηλεία ευάλωτων ασθενών και να προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ηδη πριν από τον βομβαρδισμό στη Νουσεϊράτ, στο νοσοκομείο αυτό είχαν διακομιστεί από την Τρίτη «τουλάχιστον 70 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά», έπειτα από «ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF).

«Η οσμή του αίματος στην αίθουσα του τμήματος επειγόντων περιστατικών το πρωί ήταν ανυπόφορη. Τραυματίες κείτονταν παντού, στο πάτωμα, έξω… Έφερναν πτώματα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Η κατάσταση είναι αφόρητη», τόνισε η Κάριν Χάστερ, συντονίστρια της ΜΚΟ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάρτηση στο X.

Ανένδοτος ο Χανίγια στο Κατάρ

Επειτα από οκτώ μήνες πολέμου, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Κατάρ, μεσολαβητές στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στους παλαιστίνιους τρομοκράτες της Χαμάς, συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σχεδόν μια εβδομάδα αφού ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε οδικό χάρτη που προτάθηκε, όπως είπε, από την ισραηλινή πλευρά.

Η πρόταση προβλέπει, σε πρώτη φάση, πλήρη κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις, έγινε την Τετάρτη στη Ντόχα συνάντηση «του πρωθυπουργού του Κατάρ, του επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών και της Χαμάς» για να συζητηθεί η πιθανή «συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και η ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων».

Οι αλληλοαντικρουόμενες αξιώσεις στις οποίες εμμένουν οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας για την εφαρμογή του σχεδίου που παρουσίασε ο Μπάιντεν.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει πως σκοπός της είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ισραηλινές αρχές, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Από την άλλη, ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επανέλαβε τις απαιτήσεις του κινήματος, το οποίο θα μελετήσει «σοβαρά και θετικά» κάθε πρόταση βασισμένη στην «πλήρη αναστολή» της επίθεσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, την «πλήρη απόσυρσή» τους από τη Λωρίδα της Γάζας και «ανταλλαγή αιχμαλώτων».

Στο βόρειο μέτωπο

Στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο με την Χεζμπολάχ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι «έτοιμες για πολύ εντατική επιχείρηση» στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών με την φιλοϊρανική οργάνωση, εντείνονται τις τελευταίες ημέρες.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε εναντίον «κλιμάκωσης» στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας πως θα «έβλαπτε σημαντικά την ασφάλεια» του Ισραήλ και «τη σταθερότητα στην περιφέρεια».

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ καλώντας τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας που προειδοποιούν για ρουκέτες ή πυραύλους, στη Μετούλα, πόλη πάνω στη μεθόριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...