372
Ισραηλινό τανκ στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ-Σίφα, την περασμένη εβδομάδα | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Γάζα: Αποσύρθηκαν οι Ισραηλινοί από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 10:04
Ισραηλινό τανκ στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ-Σίφα, την περασμένη εβδομάδα
|Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Γάζα: Αποσύρθηκαν οι Ισραηλινοί από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 10:04

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε άρματα μάχης και άλλα οχήματα που είχαν αναπτυχθεί μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, στην Πόλη της Γάζας, όπου διεξήγαγε επιχείρηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στη διάρκεια της επιχείρησς, σκοτώθηκαν ένοπλοι της Χαμάς σε συγκρούσεις, εκατοντάδες συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκαν όπλα και απόρρητα έγγραφα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, η επιχείρησή τους στο Αλ Σίφα, που ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο του παλαιστινιακού θύλακα πριν από τον πόλεμο, διεξήχθη «αποτρέποντας παράλληλα την πρόκληση βλάβης σε αμάχους, ασθενείς και ιατρικές ομάδες».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα να φεύγουν από το συγκρότημα, υπό πυρά κάλυψης του πυροβολικού και της αεροπορίας.

«Δεκάδες πτώματα “μαρτύρων”, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης, βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα και γύρω από αυτό», σημείωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως οι υλικές ζημιές είναι «πολύ μεγάλες» στο σύνολο των κτιρίων της εγκατάστασης, καθώς οι δυνάμεις που αποσύρθηκαν «πυρπόλησαν τα κτίρια του συγκροτήματος και το έθεσαν εντελώς εκτός λειτουργίας».

Γιατρός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως καταμετρήθηκαν πάνω από 20 πτώματα.

Κατεστραμμένο κτίριο του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, το πρωί της Δευτέρας – REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Ο στρατός του Ισραήλ, εισέβαλε για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο στις 18 Μαρτίου, σε μία «επιχείρηση ακριβείας», στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου κρύβονταν εκατοντάδες τρομοκράτες, σύμφωνα με τις IDF.

Οι Ισραηλινοί συνέλαβαν εκατοντάδες ανθρώπους, πολλοί ένοπλοι, μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Επίσης, «εξάλειψε περίπου 200 τρομοκράτες». Η επιχείρηση έγινε ενώ εκατοντάδες εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο στη δομή υγείας.

Την Κυριακή, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, είπε πως 21 ασθενείς πέθαναν στο νοσοκομείο αφότου άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο παρέμεναν 107 ασθενείς, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και 28 ενήλικες σε κρίσιμη κατάσταση. «Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι» και από προχθές Σάββατο «δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ανθρώπους».

Ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη διεξαγάγει παρόμοια επιχείρηση στο Αλ-Σίφα τον Νοέμβριο, κατηγορώντας την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, πως χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο ως κέντρο διοίκησης. Εντόπισε και κατέστρεψε εκτεταμένο δίκτυο τούνελ και χώρους αποθήκευσης όπλων.

Οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι στη συνέχεια επέστρεψαν στο νοσοκομείο όταν οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν, σύμφωνα με τις IDF.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...