281
Η Ανγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο ανέλυσε τις απόψεις της στο ζήτημα του «ευρωπαϊκού στρατού» | REUTERS/Vincent Kessler

Ευρωκοινοβούλιο: και η Μέρκελ υπέρ του «ευρωπαϊκού στρατού»

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 19:01
Η Ανγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο ανέλυσε τις απόψεις της στο ζήτημα του «ευρωπαϊκού στρατού»
|REUTERS/Vincent Kessler

Ευρωκοινοβούλιο: και η Μέρκελ υπέρ του «ευρωπαϊκού στρατού»

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 19:01

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε -και αυτή- υπέρ της δημιουργίας «ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού», με ομιλία που εκφώνησε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα «ευρωπαϊκός στρατός» έγινε προ ημερών μέγα θέμα εξαιτίας ενός τουίτ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εν πτήσει προς το Παρίσι, το οποίο απαντούσε, υποτίθεται, σε δήλωση του γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν. Τι έγινε, επ’ αυτού, όταν οι δύο πολιτικοί συνατήθηκαν, δείτε εδώ.)

«Πριν από τον στρατό, το όραμα»

«Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα που θα μας επιτρέψει μια μέρα να φθάσουμε στη δημιουργία ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» είπε η κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τη συγκρότηση ενός συμβουλίου ευρωπαϊκής ασφαλείας» με στόχο την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Προτείνω τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου ασφαλείας με εκ περιτροπής προεδρία, στους κόλπους του οποίου θα μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα σημαντικές αποφάσεις» είπε η κ. Μέρκελ.

«Δεν πρόκειται για έναν στρατό εναντίον του ΝΑΤΟ, σας παρακαλώ» υπογράμμισε η ίδια σχετικά με το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, είπε ότι θα λειτουργήσει μονάχα εάν όλα τα κράτη-μέλη τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

«Το κοινό νόμισμά μας μπορεί μονάχα να λειτουργήσει εάν κάθε-μέλος τηρεί τις δεσμεύσεις του για βιώσιμα δημοσιονομικά» τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η ισχύς και η σταθερότητα της Ευρωζώνης τίθενται σε κίνδυνο.

«Ψηφιακός φόρος»

Επιπλέον, στην ομιλία της στο Στρασβούργο, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθεί ένας ευρωπαϊκός ψηφιακός φόρος μονάχα εάν αποτύχουν οι ευρύτερες προσπάθειες παγκοσμίως.

«Πιστεύουμε ότι το πρέπει να βρεθεί μια διεθνής λύση σε διεθνές πλαίσιο. Αλλά εάν αυτό δεν επιτευχθεί, δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα και πρέπει να ενεργήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό ακριβώς πιέζει η Γερμανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...