419
Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 21 Οκτωβρίου και συνέχισε να καίει για πολλές ημέρες σε μια από τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου | Twitter

Εστειλαν στρατό για να σβήσει τις φλόγες στο Κιλιμάντζαρο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 20:04
Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 21 Οκτωβρίου και συνέχισε να καίει για πολλές ημέρες σε μια από τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου
|Twitter

Εστειλαν στρατό για να σβήσει τις φλόγες στο Κιλιμάντζαρο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 20:04

Αστυνομία, ντόπιοι και ξεναγοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με την Πυροσβεστική στο χιονισμένο όρος Κιλιμάντζαρο, στην Τανζανία, για να δημιουργήσουν –χωρίς επιτυχία– ενιαίο μέτωπο απέναντι στις φλόγες, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε κάμπινγκ που λειτουργεί ως σημείο ξεκούρασης για ορειβάτες.

Οι φωτογραφίες, που είναι τραβηγμένες από απόσταση 40 χλμ., δείχνουν τον καπνό και τις φλόγες που κατακαίνε το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι γνωστή, αν και η κυβέρνηση είπε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι κάποιος άνθρωπος «έχει βάλει το χέρι του». Ο καταυλισμός Καράνγκα, στη νότια πλευρά του βουνού, απέχει τέσσερα χλμ. από τη βάση και εξυπηρετεί τις δημοφιλείς διαδρομές Lemosho και Machame προς την κορυφή, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Η παρατεταμένη ξηρασία και ο όγκος οργανικής ύλης που έχει αποσυντεθεί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια δραστικής αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Οι σπίθες από τις φλόγες, που πετάγονται με τη βοήθεια των ανέμων προς όλες τις κατευθύνσεις, έχουν μεταφέρει τη φωτιά και σε άλλα σημεία, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης υψηλότερης κορυφής του Κιλιμάντζαρο, στην ανατολική πλευρά του. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή τραυματισμοί.

Φλόγες κατακαίνε το Κιλιμάντζαρο (Friday Muyo via REUTERS)

«Αυτή τη στιγμή διανύουμε ξηρή περίοδο. Οι βροχές υποτίθεται ότι ξεκινούν τον Νοέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει πέσει ούτε σταγόνα. Η ξηρασία και οι άνεμοι δεν βοηθούν», είπε στο Sky News ο Αβραάμ Μόσι, που εργάζεται εκεί ως ξεναγός.

Πριν από δύο χρόνια, 95 τ. χλμ. δασικής έκτασης απανθρακώθηκαν στο βουνό, σε μια πυρκαγιά που κατάκαιγε το δάσος επί μία ολόκληρη εβδομάδα. Τα δάση στο Κιλιμάντζαρο αποτελούν μέρος ενός εθνικού πάρκου που φιλοξενεί πολλά υπό εξαφάνιση είδη άγριας ζωής.

Το Κιλιμάντζαρο προσελκύει ετησίως 50.000 επισκέπτες και η ασφάλειά του θεωρείται πολύ σημαντική, ειδικά αυτή την περίοδο, που ο τουρισμός της Τανζανίας παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, μετά από τρία χρόνια ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας.

Ο τουρισμός στο Κιλιμάντζαρο συνεισέφερε στη χώρα το 18% του ΑΕΠ της πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού. Σε μια απόπειρα ενίσχυσης της επισκεψιμότητας, στο βουνό των 5.895 μέτρων εγκαθίσταται σύνδεση internet υψηλής ταχύτητας, έτσι ώστε οι πεζοπόροι να δημοσιεύουν σέλφις από την κορυφή – που είναι γνωστή ως «Στέγη της Αφρικής».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να κατασκευάσει ένα τελεφερίκ αξίας 72 εκατ. δολαρίων στη διαδρομή Machame, ώστε να προσλεκύσει όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν την ανάβαση. Ορειβάτες και τουριστικοί πράκτορες έχουν εναντιωθεί σε αυτή την ιδέα και αγωνίζονται για να μην προχωρήσει η κατασκευή του τελεφερίκ επειδή, όπως λένε, θα καταστρέψει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο βουνό του κόσμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...