610
Ο ρώσος πρόεδρος είχε αναγκαστεί να μην παραστεί στην προηγούμενη σύνοδο, στη Νότια Αφρική, εξαιτίας του εντάλματος σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο | Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS

Επίδειξη ισχύος Πούτιν στη σύνοδο κορυφής των BRICS

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2024, 17:17
Ο ρώσος πρόεδρος είχε αναγκαστεί να μην παραστεί στην προηγούμενη σύνοδο, στη Νότια Αφρική, εξαιτίας του εντάλματος σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
|Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS

Επίδειξη ισχύος Πούτιν στη σύνοδο κορυφής των BRICS

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2024, 17:17

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να υποδεχθεί, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, πάνω από 20 ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο συνόδου συμμάχων και εταίρων, με στόχο να επιδειχθεί η ισχύς της Ρωσίας και η αποτυχία της Δύσης να την απομονώσει μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Η σύνοδος της BRICS, συμμαχίας αναδυόμενων οικονομιών, επρόκειτο να συγκεντρώσει στην Καζάν, στις όχθες του Βόλγα, 24 ξένους ηγέτες και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το οποίο χαρακτήρισε τη συνάντηση «το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που έχει οργανωθεί ποτέ στη Ρωσία».

Η σύνοδος αυτή, παρά τις Δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, πραγματοποιείται την ώρα που η Μόσχα κερδίζει έδαφος στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και ενισχύει τις συμμαχίες της με τους κύριους αντιπάλους των ΗΠΑ: την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Οι πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, αναμενόταν να παρευρεθούν. Η Μόσχα βασιζόταν επίσης στη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξαιτίας της παρουσίας του Πεζεσκιάν, εν μέσω της κλιμάκωσης με το Ισραήλ, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο αναμενόταν να συζητήσουν τους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Ωστόσο η Ρωσία φαινόταν να κρατάει αποστάσεις, περιοριζόμενη σε εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Η σύνοδος κορυφής της BRICS έχει σκοπό να δείξει ότι η Ρωσία «όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει εταίρους και συμμάχους», όπως ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Καλάτσεφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λόγω εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2023 για την εκτόπιση παιδιών από την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναγκαστεί να μην παραστεί στην προηγούμενη σύνοδο, στη Νότια Αφρική.

Στη συγκεκριμένη σύνοδο, εντός έδρας, το Κρεμλίνο θεώρησε κρίσιμο να επιδείξει ότι υπάρχει «εναλλακτική στις Δυτικές πιέσεις και ότι ο πολυπολικός κόσμος είναι μια πραγματικότητα», σύμφωνα με τον Καλάτσεφ.

«Η Ρωσία επιδιώκει σχέσεις στηριγμένες στο διεθνές δίκαιο και όχι σε κανόνες που ορίζουν συγκεκριμένες χώρες, ιδίως οι ΗΠΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τη θέση αυτή υποστηρίζει η «συντριπτική πλειονότητα των χωρών» παγκοσμίως.

Η BRICS, συσπειρώνοντας τον «παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή» ώστε να αποτελέσει αντίβαρο στη Δύση, επιδιώκει να «κτίσει βήμα-βήμα μια δικαιότερη παγκόσμια τάξη», σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ.

Η Δύση, βέβαια, διαμηνύει το αντίθετο. Εκτιμά δηλαδή ότι η Ρωσία δρα με γνώμονα την επιβολή της δικής της ισχύος στην παγκόσμια τάξη. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε, από την πλευρά του, ότι η επιτυχία της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο θα αποτελούσε κίνδυνο ακόμη και για μελλοντικούς μιμητές. «Αν ο Πούτιν επιτύχει τους παράφρονες σκοπούς του –γεωπολιτικούς, στρατιωτικούς, ιδεολογικούς και οικονομικούς–, και άλλοι δυνητικοί επιτιθέμενοι θα δουν τους πολέμους ως ωφέλιμους» υποστήριξε πρόσφατα ο ουκρανός πρόεδρος.

Με τέσσερα αρχικά μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) όταν δημιουργήθηκε το 2009, η συμμαχία BRIC επεκτάθηκε το 2010 περιλαμβάνοντας τη Νότια Αφρική, ενώ πρόσφατα ενσωμάτωσε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ιράν.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ με περίπλοκη σχέση τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Δύση, εξέφρασε στις αρχές Σεπτεμβρίου την επιθυμία να ενταχθεί στη συμμαχία.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, όλα τα κράτη-μέλη της BRICS θα εκπροσωπούνταν σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, με μοναδική εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα έστελνε τον επικεφαλής της διπλωματίας της.

Η απουσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος ταξίδεψε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκάλεσε εικασίες περί διαφωνιών ανάμεσα στις δύο ισχυρές δυνάμεις στον τομέα των πετρελαιοειδών.

«Είναι σαφές ότι το Κρεμλίνο θα προτιμούσε να δει τον πρίγκιπα διάδοχο να συμμετέχει» ανέφερε ο Καλάτσεφ, προσθέτοντας ότι παρά ταύτα «όλα πάνε μάλλον καλά» για τη ρωσική προεδρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...