441
|

Ένα χωριό «σε πακέτο» παρακαλώ!

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 14 Μαρτίου 2014, 00:21

Ένα χωριό «σε πακέτο» παρακαλώ!

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 14 Μαρτίου 2014, 00:21

(Το ερώτημα που ακολουθεί είναι ρητορικό, αλλά και μαγευτικό… Διαβάστε το)

Μήπως θα θέλατε να αγοράσετε ένα χωριό; Η διεύθυνσή σας να μην είναι δρόμος αλλά να έχει μια μόνο λέξη -το όνομα του χωριού, νάχετε γειτόνους πρόσωπα της επιλογής σας, να λειτουργείτε την εκκλησία, το καφενείο ή την ταβέρνα όποτε μπορείτε και όποτε θέλετε… Ε λοιπόν, ένα χωριουδάκι με έξι σπίτια μπορεί να σας κοστίσει 62.000 ευρω, ενώ ένα κεφαλοχώρι με 75 νοικοκυριά, θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω –πού; Στην Ισπανία.

Σε δημοσίευμα της «Guardian» διάβασα, ότι στη βόρεια Ισπανία πουλιέται ένα χωριό με 12 πετρόχτιστα σπίτια του 15ου αιώνα, που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες. Η Μπάρκα βρίσκεται κοντά στα Πορτογαλικά σύνορα, πάνω σε καταπράσινους λόφους και ατενίζει τα νερά του ποταμού Μίνιο. Πριν από 40 χρόνια περίπου, μια εταιρεία ήρθε σε συνεννόηση με τους κατοίκους και αγόρασε τα σπίτια τους για να κατασκευάσει ένα φράγμα και να δημιουργήσει έναν οικισμό. Το σχέδιο μετά από χρόνια εγκαταλείφθηκε και η εταιρεία επέστρεψε το χωριό στο δήμο της περιοχής.

Ο δήμαρχος Φρανσίσκο Μαρτίνεθ βγήκε στο κυνήγι μεταπώλησης του «χωριού» και μέχρι τώρα, λέει το δημοσίευμα, έχει πάρει κάπου χίλιες απαντήσεις που ζητούν περισσότερες πληροφορίες από επιχειρήσεις και ιδιώτες. «Μόλις λάβουμε ένα σχέδιο που να μας αρέσει και να είναι εφαρμόσιμο, θα υπογράψουμε το συμβόλαιο για την παραχώρηση των 12 σπιτιών και της γης» λέει.

Τι μπορεί να «αρέσει» στη δημοτική αρχή; Η υποβολή ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα προβλέπει τη συντήρηση όλων των σπιτιών -«αυτό πιστεύουμε ότι θα δώσει προστιθέμενη αξία, καθώς τα οικήματα μπορούν να μετατραπούν σε ξενώνες. Ξέρουμε τι θέλουμε να γίνει, αλλά δεν έχουμε τα λεφτά να το κάνουμε» παρατηρεί και προσθέτει πως μια τέτοια μονάδα θα ενίσχυε την τοπική οικονομία, θα έδινε δουλειές στην περιοχή (στην εποχή της ανοικοδόμησης αλλά και μετά, λόγω της τουριστικής αξιοποίησης)  και βεβαίως «στο τέλος θα απέδιδε στον δήμο, μέσω της είσπραξης των δημοτικών τελών».

Ένα μεσιτικό γραφείο που έχει εξειδικευτεί στην πώληση ερημωμένων χωριών δίνει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. «Στην Ισπανία, τα 50 χρόνια της αστυφιλίας και τα χρόνια της κρίσης άφησαν πίσω τους έρημα κάπου 2.900 χωριουδάκια, πολλά από τα οποία δεν μπορούν να βγουν στην αγορά λόγω περιπλοκών με τις ιδιοκτησίες» λέει εκπρόσωπος του γραφείου. Και προσθέτει πως «πριν από 10 χρόνια ήταν οι επιχειρήσεις αυτές που αγόραζαν, τώρα, το 75% των πελατών μας είναι ιδιώτες. Πολλοί είναι Ισπανοί, αλλά έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε δάνεια, ως εκ τούτου οι βασικοί αγοραστές είναι Νορβηγοί, Ελβετοί και Βέλγοι».

(Κάποτε ήταν «το σπίτι στο χωριό» ο τόπος αναφοράς στα προσωπικά βιώματα. Τώρα πια η αγορά διευρύνθηκε, μπορεί να γίνει «το χωριό» σημείο αναφοράς, ενώ η κλίμακα μπορεί να ανέβει κι άλλο, κατά επικίνδυνο τρόπο. Τι σου είναι η οικονομία…)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News