618
|

Έξι επίτροποι κάτω από τη βάση

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 7 Οκτωβρίου 2014, 00:21

Έξι επίτροποι κάτω από τη βάση

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 7 Οκτωβρίου 2014, 00:21

(Πολλοί αναγνώστες με ρωτούν αν τέλειωσε η διαδικασία ακροάσεων των επιτρόπων. Η σύντομη απάντηση είναι: όχι, υπάρχουν κάποιοι μετεξεταστέοι, ενώ θα ακολουθήσουν παζάρια, εκβιασμοί, τελεσίγραφα και η τελική ψήφος θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου. Την λίγο πιο αναλυτική απάντηση διαβάστε παρακάτω)

Έξι υποψήφιοι επίτροποι πήραν «κάτω απ' τη βάση» στην πρώτη τους ακρόαση και καλούνται να ξαναδοκιμάσουν. Οι τέσσερις (οι υποψήφιοι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας) πέρασαν το Σαβατοκύριακό τους γράφοντας απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήσεις ευρωβουλευτών που τους υπεβλήθησαν γραπτά, ενώ για τον Βρετανό υποψήφιο έπεται και δεύτερη προφορική ακρόαση. Και οι έξι πάντως είναι σήμερα μετεξεταστέοι.

Ο (Γάλλος σοσιαλιστής) Π. Μοσκοβισί είναι αλήθεια πως ήταν άτυχος, διότι ακριβώς τη μέρα της ακρόασής του η Γαλλία δήλωνε πως δεν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της(!) και άρα, αυτός -ως επίτροπος-θα πρέπει να κινηθεί πειθαρχικά κατά της Γαλλίας, για ένα θέμα που (ως πρώην υπουργός) είχε την ευθύνη της κακής έκβασής του!… Και αυτό το μπλέξιμο, έδωσε την αφορμή εξαιρετικά σκληρών ερωτήσεων από ορισμένους ευρωβουλευτές – «αποτύχατε ως υπουργός και ο Πρόεδρος σας αφαίρεσε τις αρμοδιότητές σας. Με ποια αξιοπιστία έρχεστε λοιπόν εδώ, επιζητώντας χαρτοφυλάκιο;», «καταδικάζετε τον προϋπολογισμό του 2015 της Γαλλίας;», «πώς θα ζητήσετε από κάποιες χώρες να κάνουν θυσίες, όταν εσείς ως υπουργός δεν δεχθήκατε να τις κάνετε;» ήταν κάποιες απ΄αυτές.

Ο (Βρετανός συντηρητικός) λόρδος Χιλ προέρχεται από μια χώρα που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά θα εποπτεύσει των διαδικασιών διαμόρφωσης της τραπεζικής ένωσης της ευρωζώνης(!) και γι' αυτό οι ευρωβουλευτές είναι καχύποπτοι – θεωρούν δηλαδή, ότι ο συγκεκριμένος μπορεί να λειτουργήσει ως Δούρειος ΄Ιππος του City του Λονδίνου στην καρδιά του συστήματος του ευρώ. Κι επειδή στη διάρκεια της ακρόασης (αντιμέτωπος με αυτές τις υποψίες) βασίστηκε στη «γοητεία» του και όχι στην επιχειρηματολογία του, κλήθηκε να ξαναπεράσει από (γραπτές αλλά και προφορικές) εξετάσεις.

Η (φιλελεύθερη Σλοβένα) Αλ. Μπρατούσεκ, μολονότι βαρυνόταν ήδη με το στίγμα ότι αυτοπροτάθηκε(!) – αφού επί της πρωθυπουργίας της υποβλήθηκε η πρόταση υποψηφιότητάς της – φαίνεται πως πήγε αδιάβαστη στην ακρόασή της, καθώς όλα τα ΜΜΕ (Monde, Euractiv) σημείωναν την «εμφανή έλλειψη γνώσεων του χαρτοφυλακίου της» (δηλαδή της ενιαίας αγοράς και της ενέργειας).

Ο (δεξιός Ισπανός) Μ. Κανιέτε, δεν φτάνει που είχε κάνει σεξιστικά σχόλια προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις, και που οικογενειακά έχει πολλά συμφέροντα σε δύο εταιρείες πετρελαιοειδών (ενώ αυτός αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος-Ενέργειας), την ημέρα της ακρόασής του έσπευσε να διορθώσει το «Πόθεν Έσχες» του δηλώνοντας κάποια εισοδήματα που είχε «ξεχάσει» να αναφέρει… Για την περίπτωσή του πάντως, η Ευρωβουλή αναμένει μια γνωμάτευση από τη νομική της υπηρεσία αν συντρέχει πράγματι ακυρωτικός λόγος εξαιτίας «σύγκρουσης συμφερόντων».

Η (φιλελεύθερη Τσέχα) Βέρα Γιούροβα ξαναπερνά γραπτές εξετάσεις (καθώς στην ακρόασή της ήταν τρακαρισμένη, αμήχανη, με εμφανείς ελλείψεις) ελπίζοντας ότι θα διορθώσει τις πρώτες εντυπώσεις και θα γλυτώσει την επανάληψη των προφορικών.

Το ίδιο και ο (δεξιός Ούγγρος) Τ. Νάβρακσικς, ο οποίος επίσης το Σαβατοκύριακο απαντούσε σε γραπτές ερωτήσεις και ο οποίος είχε ράψει ένα ειδικό «κοστουμάκι» για την ακρόαση – ορκίστηκε πίστη στην ΕΕ, διαχώρισε τη σχέση του με τον αυταρχικό ηγέτη Β. Όρμπαν («σ' αυτή την αίθουσα είμαι εγώ κι όχι ο Όρμπαν» είπε), ενώ σε ερώτηση για τον περιβόητο νόμο για τα ΜΜΕ δήλωσε «υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης»…

Την Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη, οι πρόεδροι των επιτροπών, οι Ομάδες και η Διάσκεψη των Προέδρων θα κονταροχτυπηθούν ως προς το δια ταύτα. Ήδη, προς δόξαν της αξιοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε απειλήσει τους σοσιαλιστές, πως αν εγείρουν θέμα για τον Κανιέτε, οι ίδιοι θα «ταπείνωναν» στην ακρόασή του τον Μοσκοβισί, τον οποίο και θα απορρίψουν αν οι σοσιαλιστές απορρίψουν δεξιό υποψήφιο…

(Θαυμάσιο δείγμα της έννοιας της αξιοκρατίας! Τελικά, οι ευρωβουλευτές τι ακριβώς επιδιώκουν; Να τρίξουν τα δόντια στην Επιτροπή για να καταδείξουν τη δύναμή τους, ή να βουτυρώσουν το ψωμί των ευρωσκεπτικιστών, καθώς δεν παλεύεται η υπεράσπιση μιας τέτοιας μεθόδευσης…)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News