509
|

Είναι καιρός για βασιλιάδες;

Είναι καιρός για βασιλιάδες;

Ήταν σύμβολα δύναμης και εξουσίας. Ρομαντικοί χαρακτήρες ιστορικών μυθιστορημάτων αλλά και σκοτεινοί ήρωες πολιτικών θρίλερ που στο πέρασμα των χρόνων έχασαν λίγο από τη λάμψη του χρυσού και των διαμαντιών. Στον κόσμο του καπιταλισμού οι σύγχρονες μοναρχίες στερήθηκαν την ισχύ της εξουσίας αλλά κέρδισαν ως brand names. Η αξία τους υπολογίζεται από εταιρίες μάρκετινγκ σε δισεκατομμύρια ευρώ. Κι’ όμως παράγουν περισσότερο lifestyle ειδήσεις παρά ουσία. Σημείο των καιρών κι’ αυτό.

Το κόστος λειτουργίας τους είναι πολύ ακριβό για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στην ΕΕ, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Αντέχει η Ευρώπη να πληρώνει τις μοναρχίες της;

Για τον μέσο Έλληνα που ζει στην πλατεία Βικτωρίας με 5 ευρώ στην τσέπη και τα έξοδα να τρέχουν, η ιδέα να πληρώνει 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στον βασιλιά , ακούγεται ανατριχιαστική. Για τον μέσο Βρετανό όμως δεν είναι έτσι. Έξι στους δέκα θεωρούν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ βελτιώνει την εικόνα της χώρας στον κόσμο ενώ το 63% πιστεύουν ότι η Βρετανία θα ήταν σε χειρότερη θέση με άλλο πολίτευμα.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια είναι μια από τις πιο ακριβές μοναρχίες στην Ευρώπη με το ετήσιο κόστος της να αγγίζει τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ως διαφημιστικό προϊόν όμως, η βασίλισσα Ελισάβετ είναι προσοδοφόρα. Ο τετραήμερος εορτασμός του Ιωβηλαίου σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χάιγκ, ιδρυτή της Brand Finance Plc έφερε κέρδη στο δημόσιο ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Ο αντιμοναρχικός πολιτικός οργανισμός Republic υπολογίζει ότι 220 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει η βρετανική βασιλική οικογένεια στους υπηκόους της. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να προσληφθούν 9.560 νοσοκόμοι και 8.200 αστυνομικοί επισημαίνει ο αντιμοναρχικός οργανισμός.

Στους Δανούς, η βασίλισσα κοστίζει μόλις 41 εκατομμύρια ευρώ, ενώ «ευκαιρία» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κόστος συντήρησης του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου του οίκου Νασάου. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν μόλις 9 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ισπανία η κρίση έχει πλήξει και τον βασιλιά Χουάν Κάρλος ο οποίος το 2010 έλαβε 9,2 εκατομμύρια ευρώ ενώ τον επόμενο χρόνο λίγα περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού περιοδικού «The Street», ο Χουάν Κάρλος πρότεινε από μόνος του τη μείωση των εσόδων της ισπανικής βασιλικής οικογένειας.

Η βασίλισσα Βεατρίκη κοστίζει στους Ολλανδούς τέσσερις φορές πιο ακριβά απ' ότι ο Χουάν Κάρλος στους Ισπανούς. Ωστόσο, επτά στους οκτώ Ολλανδούς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώνουν ένα τόσο μεγάλο ποσό για τη βασίλισσά τους. Η Βεατρίκη θεωρείται δύναμη ισχύος στη χώρα, καθώς μέσα από τους λόγους της προς τους πολίτες της χώρας βοήθησε να περιοριστεί το αντι-ισλαμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. 

Στην Ευρώπη της λιτότητας, με τις αυτοκτονίες να έχουν αυξηθεί, τη φτώχεια να αγγίζει τη μεσαία τάξη και την ανεργία στους νέους να χτυπάει κόκκινο, οι ευρωπαίοι  υπήκοοι από τη μία αντιδρούν τον 13ο και 14ο μισθό των Ελλήνων εργαζομένων αλλά την επομένη πληρώνουν χωρίς διαμαρτυρία για τον εκκεντρικό γάμο της εθνικής πριγκιποπούλας τους.

Άλλοτε κοινωνικά ευαίσθητοι, άλλοτε ψηλομύτες και εκκεντρικοί, οι μονάρχες της Ευρώπης έχουν ξεμείνει στις σκονισμένες προθήκες των ακριβών παλατιών τους, ανάμεσα σε τουρίστες με φωτογραφικές μηχανές και τυπωμένες με το οικόσημο κούπες, υπενθυμίζοντάς μας που ήμασταν και που δεν θέλουμε να πάμε. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News