441
|

Εδώ Βουδαπέστη: «Και ανοιξιάτικο φεστιβάλ!»

Εδώ Βουδαπέστη: «Και ανοιξιάτικο φεστιβάλ!»

Την Βουδαπέστη θα την χαρακτήριζα άνετα ως «πόλη των φεστιβάλ», αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσφέρει ολιγοήμερες απολαυστικές εκδηλώσεις με ποικίλα θέματα, ενώ το σχετικά χαμηλό κόστος υπηρεσιών διαμονής και διασκέδασης την κάνουν ιδανικό προορισμό. Φεστιβάλ κρασιού, τέχνης, μουσικής, ταινιών, χορού, παλίνκας (το χαρακτηριστικό τοπικό ποτό). Μια ολοκληρωμένη λίστα για τα επερχόμενα events μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ανάμεσα λοιπόν σε όλα τα άλλα, έχουμε και ένα «ανοιξιάτικο» φεστιβάλ, έτσι για να ταιριάξει λίγο με τον καιρό και να μας ανεβάσει τη διάθεση. Από τις 21 Μαρτίου έως και τις 6 Απριλίου διεξάγεται στην πόλη το 34ο “Budapest Spring Festival”. Συνδυάζοντας κλασική, τζαζ, παραδοσιακή μουσική, όπερα, θέατρο, εκκλησιαστικά και ορχηστρικά κονσέρτα, χορό και διάφορες εκθέσεις, θεωρείται η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση στην Ουγγαρία. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που διαρκεί το φεστιβάλ υπάρχουν περίπου 200 παραστάσεις και εκδηλώσεις, τις οποίες στεγάζουν 50 διαφορετικά κτίρια, τα πιο μοντέρνα και εντυπωσιακά κτίρια της Βουδαπέστης. Το φεστιβάλ φιλοξενεί τόσο ντόπιους όσο και ξένους καλλιτέχνες , ενώ προσελκύει φίλους της τέχνης και της μουσικής από όλο τον κόσμο.

Για τους λάτρεις της όπερας και του θεάτρου, από τις πιο σημαντικές στιγμές του φεστιβάλ είναι οι παραστάσεις «Άμλετ» και «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, η «Τόσκα» του Πουτσίνι, το «Passion of St Matthew» και «Passion of St John» του Μπαχ. Το Εθνικό θέατρο της Ουγγαρίας καθώς και η κρατική όπερα φιλοξενούν πολλές από τις παραστάσεις.

Η φιλαρμονική της Βιέννης εμφανίζεται αρκετά, συμμετέχοντας και σε μια εκτέλεση αφιερωμένη στον Ούγγρο συνθέτη Peter Eotvos για τα 70ά γενέθλιά του. Φέτος συμπληρώνονται και 133 χρόνια από τη γέννηση του Bela Bartok, διάσημου Ούγγρου συνθέτη και πιανίστα, οπότε πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του μια παράσταση από την εθνική φιλαρμονική της Ουγγαρίας στις 25 Μαρτίου στο Palace of Arts.

Για να μην μείνουμε παραπονεμένα και εμείς τα θύματα του καταναλωτισμού και της μόδας, μια εκδήλωση με θέμα “Fashion & Architecture” φιλοξενήθηκε στο καινούριο γυάλινο κτίριο “The Whale” δίπλα στη Liberty bridge. Κανονικό fashion show με ροζ-μπλε φωτισμό και τα μοντέλα να πηγαινοέρχονται στην πασαρέλα. Στο ίδιο κτίριο πραγματοποιείται και φεστιβάλ στο σκάκι.

Φυσικά δε λείπουν και τα προγράμματα αφιερωμένα στα παιδιά, με πιο ενδιαφέρον το «Σπίτι με τις  Πεταλούδες». Το κτίριο ουσιαστικά λειτουργεί σαν αγρόκτημα, στο οποίο μεταφέρονται πεταλούδες από τη Νότια Αμερική, την Αφρική και άλλες ασιατικές χώρες, και εκτρέφονται.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Με τη διεξαγωγή του φεστιβάλ εκτός από την διαφήμιση της πόλης αλλά και των ντόπιων καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών, τονώνεται και η οικονομία της μέσω του τουρισμού. Η γενική εικόνα που αφήνει είναι μια ευχάριστη έκπληξη για την οργάνωση και την ποικιλία των εκδηλώσεων. Και όλα αυτά στις δύο ακριβώς εβδομάδες που προηγούνται των εθνικών εκλογών.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News