471
|

Εδώ Βουδαπέστη: Εμφιαλωμένη ποίηση

Εδώ Βουδαπέστη: Εμφιαλωμένη ποίηση

Το Φεστιβάλ Κρασιού στη χτισμένη στις όχθες του Δούναβη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, το Borfestival, διοργανώθηκε φέτος για 22η συνεχή χρονιά στην περιοχή του κάστρου της Βούδας πριν από λίγες μέρες. 194 συμμετέχοντες κατέκλυσαν τον χώρο του φεστιβάλ προσφέροντας μια μοναδική ποικιλία από φαγητά, ποτά και παραδοσιακή μουσική. Η Ουγγαρία, εξάλλου, είναι φημισμένη για τα κρασιά της, με το τοπικό Tokaj να ηγείται των προτιμήσεων.

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο ημερήσιο εισιτήριο των 9,5 ευρώ, ή -για τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του οίνου- το πενθήμερο με κόστος 25 ευρώ. Στο φετινό φεστιβάλ την τιμητική τους είχαν οι γυναίκες παραγωγοί κρασιού, καθώς όλο και περισσότερες αναδεικνύονται επιτυχώς στον χώρο. Όμως, ο «εκλεκτός προσκεκλημένος» αυτή τη χρονιά ήταν η Πορτογαλία. Ενώ οι συμμετέχοντες του Φεστιβάλ προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Ουγγαρία, φέτος δόθηκε η ευκαιρία στη γειτόνισσα της Ισπανίας να αναδείξει την αμπελουργία και γαστρονομία της. Οι απαρχές της καλλιέργειας σταφυλιών και παραγωγής κρασιού στην Πορτογαλία εντοπίζονται χιλιάδες χρόνια πριν. Ήδη οι Φοίνικες, και αργότερα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, καλλιεργούσαν σταφύλια και παρήγαγαν κρασί στην περιοχή που είναι σήμερα γνωστή ως Πορτογαλία.

Ακόμα μία συναρπαστική πτυχή του φεστιβάλ ήταν ο διαγωνισμών τυριών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν χαρακτηριστικούς τύπους τυριών από 15 διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία και διεκδικούσαν τον τίτλο του αγαπημένου τυριού της Ουγγαρίας. Ανάμεσά τους η ελληνική γραβιέρα, το κυπριακό χαλούμι, η ιταλική μπουράτα (τύπος μοτσαρέλας) και διάφορες άλλες γευστικές εκπλήξεις.

Στην ατμόσφαιρα δένουν ευχάριστα και οι μουσικές εκδηλώσεις, με ουγγαρέζικες μπάντες, επίδειξη παραδοσιακών χορών και μουσικής, καθώς και την ημέρα ουγγαρέζικης τζαζ. Η ιδέα διοργάνωσης μιας τέτοιας μέρας πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στο Sziget festival, ένα από τα πιο διάσημα μουσικά φεστιβάλ της Ουγγαρίας. Η απήχηση στο κοινό ήταν μεγάλη και η «τζαζ μέρα» επαναλήφθηκε και το 2010. Το 2011, σημείωσε σημαντική επιτυχία στο Szeptember feszt. Από το 2012 και μετά, η ημέρα ουγγαρέζικης τζαζ είναι μέρος του Borfestival.

Ο κόσμος πηγαινοέρχεται με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι το οποίο και γεμίζει συνεχώς δοκιμάζοντας λευκό, κόκκινο, ροζέ, σαμπανιζέ, γλυκό, ξηρό ή ημίγλυκο, φρουτώδες ή αρωματικό, ατενίζοντας το μεγαλοπρεπές κοινοβούλιο. Το ποτήρι του κρασιού που χρησιμοποιούν είναι δώρο με το εισιτήριο της εισόδου, «σουβενίρ» του φεστιβάλ. Πολλοί δοκιμάζουν, εκτός από τα τυριά του διαγωνισμού, το παραδοσιακό kurtoskalacs, γλυκό σε σχήμα κυλίνδρου, ψημένο στον φούρνο, με γεύση κανέλας ή βανίλιας.

Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ευχάριστη και χαλαρωτική, με τη Βουδαπέστη ηλιόλουστη. Το βράδυ το σκηνικό αλλάζει, με νεαρότερο κόσμο να σουλατσάρει στα στενά του κάστρου, να κάνει καινούριες γνωριμίες, να ανταλλάσσει απόψεις για κρασιά και θέματα της καθημερινότητας. Οι συνήθως συντηρητικοί και μαζεμένοι Ούγγροι, με την επήρεια του οίνου, αλλάζουν πρόσωπο και γίνονται πιο προσιτοί.
Η επιτυχημένη αυτή διοργάνωση κάθε χρόνο δίνει στην πόλη μια πολύ σοφιστικέ εικόνα. Όπως έχει πει και ο Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, «Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News