Όχι που θα τη γλιτώναμε από το καφέ της χαράς! Θες καφέ και muffin; Φτιάξ’ τα μόνος σου, πλένε ποτηράκια και πιατάκια και πλήρωσε με το λεπτό. Λεπτό και πένα, που λέμε. Το πρώτο pay-as-you go καφέ στη Μεγάλη Βρετανία είναι πραγματικότητα. Ziferblat (clock face), ένας ακόμα κρίκος προστίθεται στη ρώσικη αλυσίδα καφέ κι εμείς χαιρόμαστε που μπορούμε να φέρνουμε τα αφεψηματάκια μας, τα ταπεράκια μας, τα φιλαράκια μας και να αράζουμε σαν το σπίτι μας. Το να πίνω την καφεδούμπα μου βέβαια μετρώντας τα λεπτά, σα να με αγχώνει λιγουλάκι. Αλλά για μια πόλη σα το Λονδίνο, καφές σημαίνει μπήκα-ήπια-απήλθα, όχι λιώσιμο σε καναπέδες και τον καφέ να παγώνει σε 3ωρες φιλοσοφικές αναλύσεις για την κρίση ή τον γκόμενο/γκόμενα που πέρασε από τα δεξιά σου.
Το Ziferblat θα το βρεις στο Shoreditch, στην ανατολική πλευρά της πόλης, 388 Old Street συγκεκριμένα, πάρτε και post code γιατί χωρίς maps πια δε γίνεται, EC1V 9LT. Vintage σκηνικό, ωραία τυπάκια και ενδιαφέρουσες κουβεντούλες, μουσικά όργανα, βιβλία. Μπαίνεις -δε θεωρείσαι πελάτης αλλά «επισκέπτης»- παίρνεις το ρολογάκι σου, πιάνεις τραπεζάκι και το τικ-τακ ξεκινά. 3 πένες το λεπτό, ό,τι πληρώνεις είναι αυτό, τον χρόνο. Μπορείς να φτιάξεις ό,τι καφέ θέλεις και στο τέλος πλένεις και τα κουζινικά που χρησιμοποίησες. Έχει μια τελετουργία όλο αυτό αν σκεφτείς τον ρυθμό των Starbucks, Costa, Nero και λοιπών καφέ εδώ. Αλλά με το ρολόι μπάστακα στο τραπέζι είχα παραισθήσεις από ένα σημείο και μετά: είδα, λέει, οι δείκτες του να γίνονται χαντζάρες και να με σημαδεύουν στο κούτελο! «Vintage ρολόι επιτίθεται σε Ελληνίδα στο κέντρο του Λονδίνου», τι βόμβες και κουραφέξαλα.
Ο Ivan Mitin, ο πατέρας του Ziferblat, έχει ήδη ανοίξει 10 καφέ στη Ρωσία και 1 στην Ουκρανία. «Δεν πληρώνεις λεφτά για το service. Πληρώνοντας τον χρόνο συμμετέχεις στην ύπαρξη αυτού του χώρου, είναι να σα τον νοικιάζουμε όλοι μαζί.». Μιλώντας για την «αγορά του χρόνου» εκφράζει όμως τον φόβο του για ένα πιθανό μέλλον. «Στη Ρωσία υπάρχουν ήδη εστιατόρια που εκτός από το φαγητό σε χρεώνουν και τον χρόνο που έκατσες. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν σε μερικά χρόνια υπάρξει κάποιος δρόμος στο Λονδίνο, όπου οι άνθρωποι θα χρεώνονται όταν τον περπατάν». Καλά τα λες, Ivan, έτσι όπως πάμε θα πάει η πατημασιά και δίπενο σε λίγο.
Η αλυσίδα μάλλον θα μεγαλώσει στην Ευρώπη. Ό,τι σχετίζεται με την κοινότητα και το «να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά» μότο, είναι πιασάρικο. Πώς το λέει και ο Ivan; «To Ziferblat είναι σαν ένα δεντρόσπιτο, όταν είμαστε παιδιά όλοι ονειρευόμαστε ένα δικό μας κόσμο που θα τον χτίσουμε με τους φίλους μας». Τα δεντρόσπιτα όμως, Ivan, είναι φτιαγμένα από δέντρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News