1143
Τουρίστες φωτογραφίζουν τη «γέφυρα της ελευθερίας» που «ενώνει» τη Νότια με τη Βόρεια Κορέα, την Τετάρτη | REUTERS/Kim Soo-hyeon

Drones, απειλές κι ανατινάξεις – θα γίνει πάλι «της Κορέας»;

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2024, 13:58
Τουρίστες φωτογραφίζουν τη «γέφυρα της ελευθερίας» που «ενώνει» τη Νότια με τη Βόρεια Κορέα, την Τετάρτη
|REUTERS/Kim Soo-hyeon

Drones, απειλές κι ανατινάξεις – θα γίνει πάλι «της Κορέας»;

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2024, 13:58

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο βαθμός της έντασης ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα το τελευταίο διάστημα, με κατηγορίες, απειλητικές δηλώσεις και εχθρικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές.

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι έστελνε drones πάνω από την Πιονγιάνγκ κάθε βράδυ τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρεται να σκόρπισαν προπαγανδιστικά φυλλάδια πάνω από τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, κίνηση που ο Βορράς χαρακτήρισε πρόκληση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ένοπλη σύγκρουση ή ακόμη και σε πόλεμο».

Την Παρασκευή, η Πιονγιάνγκ έκανε γνωστό ότι διέταξε τα συνοριακά στρατεύματα να είναι «έτοιμα» να ανοίξουν πυρ. Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να απαντήσει και προειδοποίησε ότι αν απειληθεί η ασφάλεια των πολιτών της, θα σημάνει το «τέλος του βορειοκορεατικού καθεστώτος».

Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανατίναξε τμήματα δύο δρόμων που συνέδεαν τις δύο χώρες, κάνοντας πράξη μια προηγούμενη απειλή.

Την επόμενη ημέρα, ισχυρίστηκε ότι 1,4 εκατομμύρια βορειοκορεάτες νέοι είχαν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν ή να επιστρέψουν στον στρατό.

Νέοι και νέες της Βόρειας Κορέας έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για να καταταγούν στον στρατό, σύμφωνα με τις αρχές – KCNA via Reuters

Τα επεισόδια αυτά ακολούθησαν την εμπρηστική δήλωση του βορειοκορεάτη δικτάτορα τον Ιανουάριο, ότι η Νότια Κορέα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του καθεστώτος του. Τι τον έπιασε τον Κιμ; Το BBC επιχειρεί να ξεδιαλύνει το τοπίο.

Τι συμβαίνει;

Στις 11 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε τον Νότο ότι έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Πιονγιάνγκ κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων. Ισχυρίστηκε ότι τα φυλλάδια που έπεσαν από τα drones περιείχαν «εμπρηστικές φήμες και ασύστολα ψεύδη».

Η ισχυρή αδελφή του δικτάτορα, η Κιμ Γιο Γιονγκ, προειδοποίησε τη Σεούλ για «φρικτές συνέπειες» εάν οι υποτιθέμενες υπερπτήσεις επαναληφθούν. Αργότερα δήλωσε ότι υπήρχαν «σαφείς αποδείξεις» ότι «στρατιωτικοί μαφιόζοι» από τνο Νότο βρίσκονταν πίσω από τις υποτιθέμενες προκλήσεις.

Η Βόρεια Κορέα δημοσίευσε θολές εικόνες ισχυριζόμενη ότι δείχνουν τα drones πάνω από την πρωτεύουσά της, καθώς και φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν τα φυλλάδια, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί της, σημείωσε το BBC.

Αρχικά, η Νότια Κορέα αρνήθηκε ότι έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον Βορρά, αλλά αργότερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δήλωσε ότι δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τον ισχυρισμό της Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά Μέσα, για τα drones ευθύνονται ακτιβιστές που στέλνουν και μπαλόνια συχνά-πυκνά στον Βορρά με προπαγανδιστικά φυλλάδια, USB με μουσική και σειρές της Δύσης και αμερικανικά δολάρια.

Ο Παρκ Σανγκ-Χακ, ηγέτης του Συνασπισμού του Κινήματος για την Ελεύθερη Βόρεια Κορέα, αρνήθηκε τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας σχετικά με την εισβολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τη Δευτέρα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον αρχηγό του στρατού, τους στρατιωτικούς αρχηγούς, τους υπουργούς κρατικής ασφαλείας και άμυνας και κορυφαίους αξιωματούχους, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Βορρά, KCNA.

Εκεί, ο δικτάτορας έδωσε εντολή να είναι έτοιμοι «για άμεση στρατιωτική δράση» και μίλησε στους αξιωματούχους για τη «λειτουργία της πολεμικής αποτροπής και την άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας».

Ο αξιωματικός δημοσίων σχέσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας, Λι Σουνγκ Τζουν, δήλωσε ότι ο Βορράς θα μπορούσε να προβεί σε «προκλήσεις μικρής κλίμακας», όπως μικρές εκρήξεις σε δρόμους που συνδέουν τις δύο Κορέες.

Πράγματι, ακολούθησαν εκρήξεις στους συνοριακούς δρόμους, που μπορεί να ήταν κλειστοί εδώ και χρόνια, όμως, η καταστροφή τους στέλνει ένα μήνυμα ότι ο Κιμ δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τον Νότο, σύμφωνα με αναλυτές.

Καινούργια συνοριακά φυλάκια και φράχτης στη βορειοκορεατική πλευρά, όπως φαίνονται από τον Νότο – Yonhap/via REUTERS

Μετά τις εκρήξεις, ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι προχώρησε σε προειδοποιητικά πυρά στη δική του πλευρά των συνόρων ως επίδειξη δύναμης και ότι αύξησε την επιτήρηση του Βορρά.

Ωρες αργότερα, η κυβέρνηση της επαρχίας Γκιόνγκι, η οποία περιβάλλει τη Σεούλ, χαρακτήρισε 11 περιοχές των συνόρων ως «επικίνδυνες ζώνες» σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αποστολή drones και μπαλονιών με προπαγανδιστικά φυλλάδια κατά του Βορρά από τα σύνορα.

«Η επαρχία Γκιόνγκι αποφάσισε ότι η πράξη της διασποράς φυλλαδίων προς τη Βόρεια Κορέα είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη πράξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύγκρουση», δήλωσε ο Κιμ Σουνγκ Τζουνγκ, αντιπεριφερειάρχης.

Η διασπορά τέτοιων φυλλαδίων θα μπορούσε να απειλήσει τη «ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων μας», πρόσθεσε ο Κιμ, καθώς «οι ενδοκορεατικές σχέσεις επιδεινώνονται ραγδαία».

Τι τον έπιασε τον Κιμ;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Βόρεια Κορέα θέλει να ισχυροποιήσει την στήριξη του λαού στο καθεστώς και για αυτό ισχυρίζεται ότι οι εξωτερικές απειλές κλιμακώνονται.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό γνώρισμα των αυταρχικών καθεστώτων να τρομοκρατούν τον πληθυσμό για να τον συσπειρώσουν υπέρ «της πατρίδας» και ενάντια ενός εξωτερικού εχθρού.

Η χρήση όρων όπως «χωριστά κράτη» σε σχέση με τον Νότο και η απόρριψη λέξεων όπως «συμπατριώτες» και «ενοποίηση» είναι μέρος αυτής της στρατηγικής, δήλωσε ο καθηγητής Κανγκ Ντονγκ-γουάν, ο οποίος διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες και Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Dong-a στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

«Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας βασίζεται στην πολιτική του φόβου και χρειάζεται έναν εξωτερικό εχθρό», δήλωσε ο καθηγητής στο BBC. «Κάθε φορά που αυξάνονται οι εντάσεις, η Βόρεια Κορέα δίνει έμφαση στις εξωτερικές απειλές για να ενισχύσει την αφοσίωση στο καθεστώς».

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο καθηγητής Κιμ Ντονγκ-γιουπ από το Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ.

Καθώς υπάρχει αμοιβαία δυσπιστία, η Σεούλ «πρέπει να εξετάσει στρατηγικά πώς θα διαχειριστεί την κρίση», πρόσθεσε ο καθηγητής Κιμ.

Πάντως, οι δύο πλευρές δεν οδεύουν προς πόλεμο, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Αμφιβάλλω ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί σε επίπεδο πολέμου. Η Βόρεια Κορέα εκμεταλλεύεται τη στρατιωτική αντιπαράθεση για να ενισχύσει την εσωτερική συνοχή», δήλωσε ο καθηγητής Κανγκ.

«Αμφισβητώ την ικανότητα της Βόρειας Κορέας να ξεκινήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Το καθεστώς γνωρίζει πολύ καλά τις σοβαρές συνέπειες που θα επέφερε μια τέτοια σύγκρουση», δήλωσε ο καθηγητής Κιμ.

Η πιο πρόσφατη διαμάχη για τις υποτιθέμενες υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μείνει πιθανότατα «στα λόγια», δήλωσε ο καθηγητής Ναμ Σουνγκ-γουκ, ο οποίος διδάσκει βορειοκορεατικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ.

Επειδή η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος ενός ολοκληρωμένου πολέμου, είπε ο καθηγητής Ναμ, «η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μικρή».

Οι δύο χώρες βρίσκονται τυπικά ακόμη σε πόλεμο, καθώς δεν υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης όταν έληξε ο πόλεμος της Κορέας το 1953.

Η επανένωση με τον Νότο αποτελούσε πάντα ένα βασικό, αν και όλο και πιο μη ρεαλιστικό, μέρος της ιδεολογίας της Βόρειας Κορέας από τότε που ιδρύθηκε -μέχρι που ο Κιμ εγκατέλειψε την επανένωση με τον Νότο τον Ιανουάριο.

Ο Κιμ έχει φέρει τη Βόρεια Κορέα πιο κοντά στη Ρωσία του Πούτιν, φέρνοντάς τον σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Δύση, που είναι οι βασικοί σύμμαχοι της Νότιας Κορέας.

Σημαντικοί είναι επίσης οι μακροχρόνιοι δεσμοί της Βόρειας Κορέας με την Κίνα, αναμφισβήτητα τον σημαντικότερο σύμμαχό της. Την Τρίτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε και τις δύο πλευρές «να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων» στη χερσόνησο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...