360
|

Δημόσια και προσωπικά

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 9 Αυγούστου 2012, 06:14

Δημόσια και προσωπικά

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 9 Αυγούστου 2012, 06:14

Κάποτε οι επικοινωνιολόγοι χαμογελούσαν αινιγματικά μιλώντας για το μέλλον της επικοινωνίας και τις μεγάλες αλλαγές που θα σημάνει η τεχνολογία. Ωστόσο, ήταν μόλις το 1962, όταν ο Raymond Williams αντιτάχθηκε σε όσους θεωρούσαν ότι πρώτα «έρχεται» η πραγματικότητα κι ακολουθεί η επικοινωνία γύρω απ’ αυτή, επιμένοντας πως η επικοινωνία δεν είναι μια διαδικασία σε 2ο επίπεδο, αφού δηλ. έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα, αλλά αντιθέτως σε 1ο εντός της οποίας η πραγματικότητα συνεχώς διαμορφώνεται κι αλλάζει.

Ολα αυτά ήρθαν στο νού μου βλέποντας τον κακό χαμό που έγινε με αφορμή tweets αθλητών, συνοδών και δημοσιογράφων σχετικά με τους ολυμπιακούς αγώνες, ενώ η ΔΟΕ ήθελε να δώσει την εντύπωση πως ενθαρρύνει τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσαρμόζοντας ανάλογα και τα κείμενά της (δείτε εδώ κι εδώ). Αρκετοί twitters είτε από επιπολαιότητα είτε επίτηδες αγνόησαν επιδεικτικά τους κανόνες με γνωστά αποτελέσματα. Η αστυνομία του Λονδίνου μάλιστα ζήτησε -ούτε λίγο ούτε πολύ- από τους αρμόδιους να αποφασίσουν τί διαδυκτυακή επικοινωνία θέλουν και μέχρι τότε (περίπου) να την αφήσουν στην ησυχία της.

Το twitter κατά πολλούς έκλεψε την παράσταση, κερδίζοντας διαφήμιση που θα ήταν αδύνατο να πληρωθεί. Δεν είναι κι ακριβώς έτσι, γιατί τα ζητήματα που εσχάτως έχει αποκτήσει ούτε λίγα ούτε ασήμαντα είναι (βλ. μερικά εδώ κι εδώ). Εξακολουθούν, πάντως, οι περισσότεροι να αναρωτιούνται γιατί λειτουργούν έτσι χύμα αρκετοί χρήστες του twitter; (Οι ανορθογραφίες, για να μην πάμε μακριά, συχνά δυσκολεύουν να καταλάβει κανείς με την πρώτη τί θέλει να πεί ο χρήστης).

Η επικοινωνία, λένε, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε περισσότερο δημόσια αποκτώντας παράλληλα κι ένα έντονο προσωπικό χαρακτήρα. Δεν τα λες – χωρίς σκέψη – απολύτως συμβατά το δημόσιο με τον προσωπικό, ωστόσο δεν είναι και μακριά από την (κατά Williams) πραγματικότητα. Να ένα παράδειγμα που συνέβη μπροστά μου, ανάμεσα σε 2 κοπέλες: Η μία ανέβηκε στο τρόλεϊ που δεν είχε πολύ κόσμο και βρήκε την άλλη να στέκεται 2 μ. μακριά. Χαιρετήθηκαν πρόσχαρα, αντάλλαξαν νέα, μίλησαν (καθόλου χαμηλόφωνα) για κοινούς φίλους και σχέδια διακοπών, χωρίς να πλησιάσει η μία την άλλη. Τρεις στάσεις μετά η νεοφερμένη κατέβηκε κι άλλη ξανάβαλε στο δεξί αυτί το αντίστοιχο ακουστικό του ροζ κινητού της.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News