420
| CNN

CNN: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει Ρώσους να εκτελούν ουκρανούς στρατιώτες που έχουν παραδοθεί

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 17:40
|CNN

CNN: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει Ρώσους να εκτελούν ουκρανούς στρατιώτες που έχουν παραδοθεί

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 17:40

Βίντεο που βρέθηκε στα χέρια του CNN και το οποίο κατεγράφη κατά τη διάρκεια μαχών στα τέλη Αυγούστου κοντά στην πόλη Ποκρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία φέρεται να αποτυπώνει την εκτέλεση τριών ουκρανών στρατιωτών που είχαν παραδοθεί, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο.

Το περιστατικό, που περιέγραψε στο CNN ουκρανός αξιωματούχος, ήρθε να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό αντίστοιχων καταγγελιών από την ουκρανική πλευρά. Προς απόδειξη του ισχυρισμού αυτού, πηγές των ουκρανικών αμυντικών μυστικών υπηρεσιών παρέδωσαν στο ίδιο Μέσο μια λίστα με 15 ακόμα περιπτώσεις εκτελέσεων στρατιωτών που είχαν παραδοθεί, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν επίσης καταγραφεί σε βίντεο ή ηχητικά.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας εισέφερε στο ρεπορτάζ λέγοντας πως το γραφείο του έχει ξεκινήσει έρευνα για 28 τέτοια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου, στα οποία έχουν σκοτωθεί συνολικά 62 ουκρανοί στρατιωτικοί.

Τα πλάνα από την περιοχή του Ποκρόφσκ φαίνεται να καταγράφουν τις βάναυσες τακτικές του ρωσικού στρατού, καθώς συνεχίζει να προελαύνει στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Το Κίεβο μιλάει για εγκλήματα πολέμου, τα οποία αποτελούν μέρος συγκεκριμένης τακτικής που ενορχηστρώνει το Κρεμλίνο. «Εάν οι αιχμάλωτοι πολέμου παραδοθούν, αν δείξουν ότι παραδίδονται, αν δεν έχουν όπλα στα χέρια τους, τότε η συνοπτική εκτέλεση είναι έγκλημα πολέμου» δήλωσε στο CNN ο Αντρίι Κόστιν, γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Ο Κόστιν υποστήριξε ακόμη ότι τέτοια εγκλήματα είχαν διαπραχθεί σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, από διάφορες μονάδες, γεγονός που επιτρέπει στην Ουκρανία «να ισχυριστεί ότι μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να κλιμακώνεται σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή η πολιτική ενορχηστρώνεται από το Κρεμλίνο. Πρόκειται για εντολές συγκεκριμένων διοικητών (του ρωσικού στρατού)».

Ο ουκρανός αξιωματούχος που παρείχε το παραπάνω βίντεο –τραβηγμένο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος– κατέθεσε και εκείνος πως η μονάδα του γνώριζε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στην πρώτη γραμμή, περιπτώσεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ή διερευνηθεί.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ με τους οποίους συνομίλησε το CNN συμφώνησαν ότι οι καταγγελίες αφορούν σε έγκλημα πολέμου. «Υπάρχουν πολλές (εκτελέσεις Ουκρανών από Ρώσους). Υπάρχει ένα μοτίβο. Υπάρχει αδράνεια (της διοίκησης του ρωσικού στρατού), αν όχι εντολή να μην επιδεικνύεται έλεος. Οι δολοφονίες είναι –η κάθε μία– έγκλημα πολέμου. Ολες μαζί θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν απάντησε, σε πρώτο χρόνο, σε ερώτημα του αμερικανικού δικτύου επί των παραπάνω ισχυρισμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...