Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τότε που η ΕΕ είχε διά της αρμοδίας επιτρόπου της ανακοινώσει την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση νέου κανονιστικού πλαισίου που θα αφορά τα κοινωνικά δίκτυα και θα αποβλέπει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων όσων –μανιωδώς ή συγκρατημένα- τα χρησιμοποιούν.
Στις 25 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν οι αρχές που θα πρυτανεύσουν στη φιλόδοξη αυτή απόπειρα να τεθούν κανόνες που να εξοικονομούν πόρους για τις επιχειρήσεις και να προστατεύουν αποτελεσματικά τα προσωπικά δεδομένα. Ανάμεσά τους και μία που αναμένεται να εκτιμήσουν δεόντως οι φίλοι των social media: ευκολότερη πρόσβαση στα δεδομένα και δυνατότητα μεταφοράς τους από έναν πάροχο (π.χ. facebook) σε άλλον (π.χ. google+1). Ετσι η αρχή της φορητότητας επεκτείνεται και στα προσωπικά δεδομένα, πράγμα που πλην άλλων θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό.
Θεσπίζεται με τον τρόπο αυτό το πλαίσιο αναγνώρισης κι αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος στη λήθη, που λέγαμε σε προηγούμενη ευκαιρία εδώ στο protagon.gr. Από τις διακηρύξεις φαίνεται πως η ΕΕ φιλοδοξεί η νέα νομοθεσία να είναι αποτελεσματική κι άμεσα εφαρμοστέα με την μορφή Κανονισμού, αποφεύγοντας δηλαδή τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η υιοθέτηση από τα 27 κράτη μέλη μιας οδηγίας. Μένει να δούμε, κατά πόσο θα το επιτύχει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News