366
Ο Μπλίνκεν σε συνεδρίαση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το Σάββατο στο Αμάν της Ιορδανίας | REUTERS/Alaa Al Sukhni

Ανατροπή: Θα επισκεφθεί την Τουρκία τελικά ο Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 16:27
Ο Μπλίνκεν σε συνεδρίαση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το Σάββατο στο Αμάν της Ιορδανίας
|REUTERS/Alaa Al Sukhni

Ανατροπή: Θα επισκεφθεί την Τουρκία τελικά ο Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 16:27

Λίγες μόνο ώρες μετά το ξέσπασμα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Αντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τελικά την Αγκυρα.

Και αυτό, ενώ είχε προηγηθεί ένα θρίλερ σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης ή μη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τουρκία.

Σε πρώτη φάση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχαν διαρρεύσει την πληροφορία περί επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Ωστόσο, στη συνέχεια αυτό διαψεύστηκε, με το επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να περιλαμβάνει επισκέψεις σε Τελ Αβίβ, Αμμάν, Τόκιο, Σεούλ και Νέο Δελχί.

Τελικά όμως, όπως ανακοινώθηκε επίσημα το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Αγκυρα την Κυριακή, όπου θα έχει συνομιλίες για «την ευρωατλαντική ασφάλεια, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Οπως σημειώνεται ακόμη, «ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Τζ. Μπλίνκεν, θα ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, στο Αμμάν στην Ιορδανία, στην Αγκυρα στην Τουρκία, στο Τόκιο στην Ιαπωνία, στη Σεούλ στη Νότια Κορέα και στο Νέο Δελχί στην Ινδία μεταξύ 2-10 Νοεμβρίου».

Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ 

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, οξύνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ, με αφορμή τον πόλεμο με την Χαμάς.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται ως λόγους για την κίνησή του αυτή την «ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων κατά αμάχων και την απόρριψη από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός».

«Λόγω της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων κατά αμάχων και της απόρριψης από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του Πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, κ. Sakir Ozkan Torunlar, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις», αναφέρει συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...