Η τρομοκρατική ενέργεια του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι ήταν δεδομένο πως θα δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί κι ελέγχει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ενωση κι αυτές δεν άργησαν να εμφανιστούν.
Η Εκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έφερε συμφωνία, η οποία εικάζεται πως θα συμβάλλει στην αποτροπή μελλοντικών τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Η συμφωνία αυτή έχει τρεις πυλώνες και αναμένεται να έχει άμεση ισχύ, με το ακριβές χρονικό σημείο έναρξής της να καθορίζεται το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα:
- Θα γίνουν ενέργειες για την άμεση καταπολέμηση του εμπορίου όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος, μέσω της καλύτερης συνεργασίας των εθνικών αστυνομικών, αντιτρομοκρατικών και δικαστικών Αρχών.
- Ενισχύεται το ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα από το λεγόμενο PNR, το μητρώο επιβατών πτήσεων, το οποίο -ως θέμα- συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες. Στη σύσταση του μητρώου κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ΗΠΑ, οι οποίες θα παρέχουν τεχνογνωσία στην ΕΕ.
- Τροποποιείται η Συνθήκη Σένγκεν. Συγκεκριμένα, θα επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, ακόμη και για ευρωπαίους πολίτες που έχουν υπηκοότητα κάποιου εκ των 26 κρατών-μελών της Συνθήκης. Μάλιστα, το Συμβούλιο των υπουργών θα ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να προβούν σε λεπτομερή καταγραφή των άρθρων της Συνθήκης που θα αναθεωρηθούν. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.
Μετά το τέλος της Συνόδου δόθηκε συνέντευξη Τύπου, στην οποία έδωσε το «παρών» κι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος –μάλιστα- τόνισε πως «η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών» θα ήταν ιδανική λύση. «Πρόκειται για μία διεθνή, ευρωπαϊκή λύση και πιστεύω πως θα είχαμε άμεσα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο. Αναφορικά με την Τουρκία, ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, υποστήριξε πως συνεχίζεται ο διάλογος με μια «χώρα κλειδί», όπως χαρακτήρισε την Τουρκία και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης ανάμεσα σε ΕΕ και τη γειτονική της Ελλάδας χώρα.
«Λάβαμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις με αποτελέσματα που πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους» είπε ο Μπερνάρ Καζνέβ. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε αδυσώπητοι στην αποφασιστικότητά μας, πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας, αλλιώς η Ευρώπη θα χάσει τον δρόμο της».
Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή Σύνοδος έγινε μετά από σχετικό αίτημα της Γαλλίας, ενώ τα γαλλικά media μεταδίδουν δηλώσεις ευρωπαϊκής πηγής –χωρίς να την κατονομάζουν- σύμφωνα με τις οποίες «μία τέτοια απόφαση είχε ληφθεί και τον Φεβρουάριο, χωρίς
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News