695
| CreativeProtagon

Το φυσικό αέριο του Πούτιν και η Ωραία Κοιμωμένη

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 09:15
|CreativeProtagon

Το φυσικό αέριο του Πούτιν και η Ωραία Κοιμωμένη

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 09:15

Η Ρωσία δεν χρειάζεται καν να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον της Ευρώπης. Μπορεί απλώς να της κηρύξει τον πόλεμο προκαλώντας την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, όπως έχει κάνει τους τελευταίους μήνες, υπενθυμίζοντας έτσι στους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου ποιος έχει το «πάνω χέρι» στην αγορά ενέργειας.

Αυτό εκτιμά ο Μιχαήλ Κρουτίκιν, ένας από τους καλύτερα διασυνδεμένους αναλυτές της βιομηχανίας αερίου στη Ρωσία, ο οποίος μίλησε στην βρετανική  Telegraph για τη μεγάλη ενεργειακή κρίση και την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, θα κάνει τα πάντα για να αξιοποιήσει στο έπακρο τους φυσικούς πόρους της και βρήκε έτσι τον τρόπο να εκμεταλλευτεί την απόφαση των Ευρωπαίων να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, είπε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της, καθώς οι τιμές ανέβηκαν σε ύψη-ρεκόρ, οκτώ φορές πάνω από ό,τι ήταν στις αρχές του χρόνου.

Το Κρεμλίνο δεν έχασε την ευκαιρία να κουνήσει το δάχτυλο στους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι τους είχε προειδοποιήσει ότι σπεύδουν προς την πράσινη ενέργεια περπατώντας πάνω σε τεντωμένο σχοινί.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε τους Ευρωπαίους ότι… χρειάζονται γυαλιά μυωπίας και ότι βιάζονται να απεξαρτηθούν από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Τόνισε δε ότι η Μόσχα θέλει να πουλήσει αέριο στην Ευρώπη με τους δικούς της όρους, προωθώντας τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2.

Με δύο φράσεις του, οι αγορές ηρέμησαν και οι τιμές του αερίου έπεσαν: «Ας σκεφτούμε την πιθανότητα να αυξήσουμε τις παρεχόμενες ποσότητες στην αγορά, αλλά με προσοχή. Μιλήστε στην Gazprom, κάντε κάποιους υπολογισμούς», είπε, απευθυνόμενος στον ρώσο υπουργό Ενέργειας και κατήγγειλε την «κερδοσκοπική τρέλα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς ενέργειας, η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για την κρίση, καθώς η Gazprom σταμάτησε να πουλά αέριο τον Αύγουστο και μείωσε τη ροή προς την Ευρώπη.

Τμήμα του Nord Stream 2 σε ρωσικό εργοστάσιο | REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Κρουτίκιν έγραψε στο blog του: «Το σκεπτικό (της Μόσχας) είναι το εξής: Πρώτα θα σας κάνουμε να παγώσετε τον χειμώνα και θα μειώσουμε τη ροή του αερίου και τότε εσείς θα έρθετε γονατιστοί να μας παρακαλείτε για βοήθεια, ξεχνώντας τους ευρωπαϊκούς αντιμονοπωλιακούς νόμους και βρίζοντας την Σουηδή Γκρέτα».

Ο Τίμοθι Ας, ο γνωστός βρετανός αναλυτής, είπε χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι πιάστηκαν στον ύπνο από τους Ρώσους και ότι η κρίση είναι «αποτέλεσμα της μυωπικής τους πολιτικής στους τομείς της ενέργειας και της Ρωσίας. Αυτό εκμεταλλεύεται ο Πούτιν. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη δεν έχει συνειδητοποιήσει την ρωσική απειλή εδώ και μία δεκαετία».

Ο Ας εξήγησε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε υποψιαστεί τον κίνδυνο από τον Ιανουάριο του 2009, όταν η Ρωσία έκοψε τις προμήθειες αερίου σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, όταν δεν επήλθε συμφωνία για τη διέλευση του αερίου από την Ουκρανία, αφήνοντας να παγώσουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι για δύο εβδομάδες.

Εκτοτε, υπήρξαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς την Ευρώπη, κυρίως από κράτη του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ, να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η οποία χρονολογείται από τα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης, όταν κατασκεύασε ένα δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Σιβηρία στην Ευρώπη.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει το αέριο ως εργαλείο πίεσης. To Kρεμλίνο έκανε λόγο για «εσφαλμένη εκτίμηση».

Η Ευρώπη θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ, όμως οι αμερικανικές εξαγωγές, γράφει η Telegraph, έρχονται σε μορφή υγροποιημένου αερίου, το οποίο χρειάζεται ειδικές υποδομές στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Οι χώρες της Ευρώπης δεν επένδυσαν τα χρήματα για τις υποδομές και προτίμησαν το ρωσικό αέριο, το οποίο είναι φθηνότερο.

Τώρα πλέον, οι Ασιάτες έχουν ήδη εξασφαλίσει τις περισσότερες ποσότητες αμερικανικού αερίου και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εναλλακτική.

Η Ρωσία μπορεί να αποφάσισε να τρίξει τα δόντια στην Ευρώπη, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια του αγωγού Nord Stream 2, αποχωρεί και ο Πούτιν θέλει να πιέσει το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει το έργο πριν ξεκινήσει τη θητεία της η νέα κυβέρνηση.

«Το μήνυμα από τη Ρωσία στους Ευρωπαίους είναι “είμαστε πρόθυμοι να σας στείλουμε περισσότερο αέριο, αλλά πρέπει να μας ανάψετε το πράσινο φως για τη λειτουργία του Nord Stream 2”», είπε χαρακτηριστικά, στην Telegraph, η Κάτια Γιαφίμαβα, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...