432
|

Αέρας αλλαγής στη Λατινική Αμερική

Τάκης Μίχας Τάκης Μίχας 25 Νοεμβρίου 2015, 20:11

Αέρας αλλαγής στη Λατινική Αμερική

Τάκης Μίχας Τάκης Μίχας 25 Νοεμβρίου 2015, 20:11

Μετά την ήττα του αριστερού νεολαϊκίστικου (neopopulismo de izquierda) καθεστώτος -γνωστού ως «Κιρτσνερίσμο»- στις εκλογές της Κυριακής στην Αργεντινή, ένας νέος άνεμος αρχίζει να πνέει στη Λατινική Αμερική που απειλεί να συμπαρασύρει και τα άλλα παρόμοια καθεστώτα της περιοχής.

«Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Λατινική Αμερική», γράφει η εφημερίδα Mercurio «δέχθηκαν την ήττα του καθεστώτος στην Αργεντινή ως ένα σημάδι ενός νέου πολιτικού κύκλου, στον οποίο ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο λαϊκισμός».

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή ο συντηρητικός κυβερνήτης του Buenos Aires, Mauricio Macri, θριάμβευσε απέναντι στον υποψήφιο Daniel Scolli, που είχε την υποστήριξη του καθεστώτος. Η νίκη του Macri έδωσε τέλος στην 12ετή συνεχή διακυβέρνηση της χώρας από τον «Κιρτσνερίσμο» – ένα καθεστώς «νεολαϊκισμού της Aριστεράς» που χαρακτηριζόταν από υψηλή παρέμβαση τους κράτους στην οικονομία, capital controls, επιδοτήσεις στους φτωχούς, υψηλούς φόρους σε εισαγωγές/εξαγωγές και πάνω απ’ όλα από ένα έντονα προσωποπαγές στιλ άσκησης της εξουσίας. Ο ιδρυτής του καθεστώτος Nestor Kirchner κυβέρνησε τη χώρα από το 2003 έως το 2007 για να πάρει μετά την σκυτάλη η σύζυγός του Christina Fernandez που κυβέρνησε σε δύο διαδοχικές περιόδους: από το 2007 έως το 2011 και από το 2011 έως το 2015.

Τα αποτελέσματα της πολυετούς παραμονής του «Κιρτσνερίσμο» στην εξουσία είναι αμφιλεγόμενα. Οι υποστηρικτές του καθεστώτος υπογραμμίζουν τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και τις επιδοτήσεις στους φτωχούς. Αντίθετα, οι επικριτές υπογραμμίζουν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού (πάνω από 20%), υψηλά ελλείμματα, μηδενική ανάπτυξη τα τελευταία έτη και έλλειψη επενδύσεων.

Οι εκλογές χαρακτηρίζονταν από μεγάλο πάθος με τους «καθεστωτικούς» να καταγγέλλουν τον Macri ως «νεοφιλελεύθερο» και τον τελευταίο με τη σειρά του να καταγγέλλει την «εκστρατεία του φόβου» στην οποία είχαν επιδοθεί οι αντίπαλοί του. Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του νέου προέδρου ήταν «να επιτρέψουμε στον 21ο αιώνα να επισκεφθεί την πατρίδα μας».

Πάντως η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολικής του νέου προέδρου, ο οποίος ήδη έχει εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει σε άμεση κατάργηση των capital controls που όπως είναι γνωστό δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα για επενδύσεις.

Ο νέος πρόεδρος έσπασε και μια άλλη παράδοση: αυτήν που θέλει τους προέδρους και πολιτικούς να προέρχονται κυρίως από τις τάξεις των δικηγόρων. Ο Macri είναι ο πρώτος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας μετά την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα το 1983.

«Στη Λατινική Αμερική», γράφει ο Αργεντινός πολιτικός αναλυτής Αndres Openheimer, «οι πολιτικοί κύκλοι συνήθως διαρκούν 10-15 έτη. Κατα την δεκαετία του 70 είχαμε στρατιωτικές δικτατορίες, τη δεκαετία του 80 σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, τη δεκαετία του 90 νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις τη δεκαετία του 2000 «Bολιβαρισμό» και «Τσαβισμό» και σήμερα μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο».  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News