Άπατο είναι το «βαθύ κράτος» της εκκλησίας στην Ιρλανδία, καθώς μετά από τις εκατοντάδες καταγγελίες για καταχρήσεις, κακοποιήσεις, βιασμούς παιδιών και ανύπαντρων μανάδων σε οικοτροφεία καλογριών, τις προάλλες βρέθηκαν οι σκελετοί 796 βρεφών και παιδιών σε μια δεξαμενή. Η ιστορικός Κάθριν Κόρλες ερευνώντας τα αρχεία του παλιού μοναστηριού Tuam, στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας, ανακάλυψε τα μακάβρια ευρήματα. Στους χώρους του μοναστηριού, στην περίοδο 1926-1961 λειτουργούσε ένα οικοτροφείο των αδελφών «Καλή Βοήθεια» που στέγαζε νέες ανύπαντρες μανάδες. Δικά τους παιδιά φαίνεται πως κατέληξαν στη δεξαμενή από τις καλόγριες -«είχαν ταφεί χωρίς κάποια πλάκα με τα ονόματά τους, χωρίς καν φέρετρα» σημείωσε η ιστορικός και αναρωτιέται «πόσοι άλλοι παρόμοιοι τάφοι να υπάρχουν στη χώρα;».
Τα δημοσιεύματα του βρετανικού και ιρλανδικού Τύπου αναφέρουν ως πιθανούς λόγους θανάτου των παιδιών την ασιτία, την πνευμονία, τη φυματίωση και σίγουρα την κακομεταχείριση. Θυμίζουν ότι στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η Ιρλανδία είχε εξαιρετικά υψηλή παιδική θνησιμότητα, καθώς θέριζε η φυματίωση. Θυμίζουν επίσης, το σκάνδαλο των «αδελφών Μαντλέν» (την περίοδο 1922-1996) – κάπου 30.000 νέες γυναίκες (που είχαν κριθεί «ελαφρών ηθών») έζησαν έγκλειστες στο οικοτροφείο, ισόβια θύματα κακοποίησης και απλήρωτης εργασίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος της περιοχής δήλωσε πως τελεί εν αγνοία της υπόθεσης, πως η Αρχιεπισκοπή δεν έχει σχετικά αρχεία και πως θα ζητήσει από τις «αδελφές της Καλής Βοήθειας» να διευκολύνουν τις έρευνες και να χρηματοδοτήσουν μια επιμνημόσυνη πλάκα…
Κατά τα δημοσιεύματα, οι χωρικοί της περιοχής θυμούνται τα παιδιά που μεγάλωναν στο οικοτροφείο, αναφέρουν πως στις σχολικές τάξεις τα χώριζαν απ΄ τα άλλα χωριατόπαιδα και πως οι καλόγριες υπογράμμιζαν τη «διαφορετική τους προέλευση» στιγματίζοντας τόσο τις μανάδες τους, όσο και τα ίδια.
Αρθρογράφοι αναφέρουν σχετικά, ότι έχουν γίνει έρευνες που έχουν αποκαλύψει πολλές δυσώδεις υποθέσεις εκείνης της εποχής – «αυτά τα γνωρίζαμε» λένε, «δεν γνωρίζαμε όμως ότι υπήρχαν μαζικοί τάφοι, όπου έριχναν νεκρά παιδιά».
Στην Ιρλανδία σήμερα η υπόθεση φουντώνει: πολιτικοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ζητούν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου και ταφής των παιδιών, ο υπουργός «για τα Παιδιά» Τσάρλυ Φλάναγκαν σχολίασε πως πρόκειται για μια «συγκλονιστική υπενθύμιση ενός σκοτεινού παρελθόντος της χώρας, όταν τα παιδιά μας δεν είχαν την περίθαλψη που τους έπρεπε» και βουλευτές ζητούν από τον πρωθυπουργό (που βρίσκεται σε επίσκεψη στις ΗΠΑ) να παρέμβει ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας.
(Ένα απεχθές, σαδιστικό, διεστραμμένο, διεφθαρμένο και οδυνηρό προσωπείο αποκαλύπτεται καθημερινά τον τελευταίο καιρό ότι κάλυπτε πολλές «φιλάνθρωπες» δραστηριότητες της Καθολικής Εκκλησίας. Αναμφίβολα, πολλά απ΄ αυτά τα σκάνδαλα (τι φτωχή λέξη πια) «κούμπωναν» με εποχές σκοτεινές, φτώχειας και δυστυχίας. Γενιές ανθρώπων κατεστραμμένων μεγάλωσαν σε κολαστήρια μοναστηριών και όσα τώρα αποκαλύπτονται, αναγουλιάζουν. Και όλα αυτά συνέβησαν μισόν αιώνα πίσω – οι άνθρωποι αυτοί ζούν σήμερα, είναι ηλικιωμένοι ή και μεσόκοποι, είναι τα παιδιά τους και τα αδέλφιά τους αυτά που βρέθηκαν ατάκτως ερριμένα στο ντεπόζιτο. Σπουδαίο μάθημα για μας σήμερα – για να μην υποτιμούμε τις δημοκρατικές, διαυγείς συνθήκες της ζωής μας).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News