876
| CreativeProtagon

Κόσμε, πρόσεχε! Η ΕΕ βυθίστηκε στη χειρότερη ύφεση

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 07:20
|CreativeProtagon

Κόσμε, πρόσεχε! Η ΕΕ βυθίστηκε στη χειρότερη ύφεση

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 07:20

Υπάρχει ελπίδα ταχείας ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία μόλις η εποχή της πανδημίας παρέλθει; Με δυσοίωνο δεδομένο τις πραγματιστικές προβλέψεις της ίδιας της Κομισιόν (ως γνωστόν, από τις Βρυξέλλες υπολογίστηκε ότι πρωταθλήτρια της ύφεσης θα αναδειχθεί η Ελλάδα), οι εκτιμήσεις από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι ότι το καλύτερο σενάριο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει ανάπτυξη του οικονομολογικού «σχήματος βε» («σχήμα V»), το οποίο δηλώνει αντιστροφή της κατάστασης και πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Ας μην περιμένουμε να συμβούν και θαύματα όμως. Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, δήλωσε ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει με άνισο τρόπο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ωστόσο μέχρι το τέλος του 2021 οι Ευρωπαίοι, ως σύνολο, θα βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με τις ημέρες προ κορονοϊού. Δηλαδή, στο τέλος της επόμενης χρονιάς, και από οικονομική άποψη πάντα, θα είμαστε σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι ήμασταν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι New York Times γράφουν ότι ήδη τα εργοστάσια έχουν αρχίσει να παράγουν στην Ιταλία και στη Γερμανία, όπως και ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να τερματίσει το lockdown την ερχόμενη εβδομάδα. Να πούμε ότι και εμείς εδώ ξεκινήσαμε να κουρεύουμε και να περιποιούμαστε νύχια, ενώ ήδη ξεσκονίζουμε και γυαλίζουμε τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες περιμένοντας εναγωνίως το «ελληνικό καλοκαίρι».

Το αμερικανικό φύλλο επισημαίνει ότι όλα τα παραπάνω υπολογίζονται χωρίς το «δεύτερο κύμα» του κορονοϊού, το οποίο, εφ’ όσον χτυπήσει την Ευρώπη, θα προκαλέσει ακόμη βαθύτερη ύφεση. Ούτως ή άλλως, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της ΕΕ είναι πραγματικότητα. Η οικονομία των χωρών της Ενωσης, λένε οι ΝΥΤ, είχε προϋπολογιστεί αυξημένη κατά 1,2% για το 2020, αλλά ήρθε ο κορονοϊός. Και θυμίζει και τη μικρότερη ύφεση που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2009: ήταν μόνο 4,5% τότε, ενώ τώρα και στο επίπεδο της Ευρωζώνης θα είναι 7,7%.

Στο «ελληνικό καλοκαίρι» (τουρισμός) βασίζονται οι ελπίδες μας για την ανάκαμψη… REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Πρόκειται για «ζοφερή υπενθύμιση ότι ακόμα και αν εξαφανιστεί ο ιός, η ύφεση θα μπορούσε να πιέσει την παγκόσμια οικονομία για μήνες, αν όχι για χρόνια».

Το ντόμινο σε ΗΠΑ και Κίνα

Το αμερικανικό Μέσο παρατηρεί ότι, στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, η πτώση της ανάπτυξης στην Ενωση θα έχει ανακλαστικές επιπτώσεις και στον υπόλοιπο κόσμο. Ετσι σημειώνει ότι η ΕΕ των 440 εκατομμυρίων ανθρώπων «είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και ο δεύτερος μεγαλύτερος της Κίνας, αλλά και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου». (Πέρσι η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ανήλθε σε 1,3 τρισ. δολάρια.)

Ειδικά για τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας στην αμερικανική ανάπτυξη, οι ΝΥΤ γράφουν ότι θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ (η οποία ήδη ταλανίζεται από την καλπάζουσα ανεργία), και στο σημείο αυτό δεν αναφέρει τυχαία ότι γερμανικοί βιομηχανικοί κολοσσοί όπως η Daimler, η BMW ή η Siemens απασχολούν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια εργαζομένους στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν επί αμερικανικού εδάφους.

Η Κίνα, λένε οι ΝΥΤ, θα υποφέρει επίσης από την ευρωπαϊκή ύφεση, αφού η Ενωση είναι καλός πελάτης για τα παντοειδή κινεζικά προϊόντα.

«Δεύτερο κύμα» ίσον τσουνάμι

Τυχόν «δεύτερο κύμα της πανδημίας» σημαίνει μόνο «πρόσθετη δυστυχία για πολλούς Ευρωπαίους», καθώς «θα πλήξει εταιρείες και τράπεζες παντού στον κόσμο». Το σκοτεινό και άδηλο μέλλον υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ και με αναφορά στη δήλωση του Μάαρτεν Φερβέι, της Κομισιόν, ότι «ο κίνδυνος βαθύτερης και παρατεταμένης ύφεσης είναι πολύ πραγματικός». Οι Νεοϋορκέζοι δεν παραβλέπουν και τις εσωτερικές έριδες της Ευρώπης, τονίζοντας το «χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχότερου Νότου» και τον κίνδυνο περαιτέρω διατάραξης των «εύθραυστων ισορροπιών»  μεταξύ «διαφορετικών εθνών, αλλά με άρρηκτα συνδεδεμένες οικονομίες».

Για να επιστρέψει η γαλλική και εν γένει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου πρέπει να περιμένουμε πολύ, αφού έως το τέλος του 2021 δεν θα τα έχουμε καταφέρει | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Και στο κείμενο των ΝΥΤ εκφράζεται η εκτίμηση ότι περισσότερο θα δοκιμαστούν οι οικονομίες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Σε αυτές τις χώρες της Ευρωζώνης η ανάκαμψη θα είναι περισσότερο βραδεία σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ενωσης. Ως προς την ανεργία, επαναλαμβάνει τους υπολογισμούς της Κομισιόν, ότι δηλαδή θα κινηθεί στο 9% κατά μέσον όρο. Στον αντίποδα, ταχεία ανάκαμψη από την ύφεση θα παρατηρηθεί στη Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΝΥΤ αναδεικνύουν και τους κινδύνους που διατρέχει και το ευρώ και, μέσω αυτού, η παγκόσμια οικονομία. Η μνεία στην αποτροποπή της χρεοκοπίας των Νοτίων (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) με τις αγορές κρατικών χρεογράφων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνδυάζεται με την αναφορά στην απόφαση των γερμανών δικαστών που αμφισβητεί την ίδια την Ευρωζώνη (βλέπε εδώ και εδώ), την ίδια ώρα που η ΕΚΤ «πλημμυρίζει πάλι με πίστωση» την Ευρωζώνη.

Η τελευταία νύξη των ΝΥΤ είναι πολιτική: υπάρχουν και πολιτικοί κίνδυνοι για την Ευρώπη από την οικονομική καταβύθιση και την κοινωνική εξαθλίωση, και αυτοί συνίστανται στην τροφοδοσία της λαϊκιστικής ρητορικής των «ακροδεξιών κινημάτων στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία». Η ενιαία και «γενναία» στάση του κέντρου της ΕΕ στο πρόβλημα της ύφεσης θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους παραπάνω, μαζί με το πακέτο μέτρων αξίας μισού τρισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...