Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε την Τετάρτη (εδώ) ότι η οικονομία μας θα μείνει ανοικτή και μίλησε για «λεπτή ισορροπία» (μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και οικονομικής δραστηριότητας) που θα διατηρηθεί. Το ζήτημα όμως πλέον –με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού να μετρώνται σε τρεις εκατοντάδες καθημερινά– τι σημαίνει και πού βρίσκεται αυτή η «λεπτή ισορροπία»; Ιδίως για την περιφέρεια της Αττικής, όπου από την Τετάρτη ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς της Covid-19, καθώς θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα μας (από τα 312 νέα περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, τα 174 αφορούν την περιφέρεια της πρωτεύουσας).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και ένας από τους πιο «αυστηρούς» της επιστημονικής επιτροπής που εισηγείται τα μέτρα, είπε το πρωί της Πέμπτης ότι ουσιαστικά υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο 10-15 ημερών για την Αττική να δείξει βελτίωση της κατάστασης. Μετά πάμε σε περιορισμούς της κυκλοφορίας, όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη. Μάλιστα ο ίδιος αποδόμησε τις κατά καιρούς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ξαναγίνει lockdown. «Οσον αφορά την επιθυμία, ισχύει αυτό που λέμε “ποτέ μη λες ‘ποτέ’”. Γιατί έχω ότι ακούσει ότι “δεν θα γίνει ποτέ lockdown”… Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί, θα γίνει lockdown», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Και ο ίδιος συνέχισε: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την επιδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, τότε αναμφίβολα θα πάμε και σε lockdown. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γιατί τα (τελευταία) μέτρα θα σου δώσουν περίπου μια εβδομάδα – δέκα ημέρες για να αποδώσουν. Εφόσον αποδώσουν, έχει καλώς… Αν δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», είπε ο καθηγητής, εξηγώντας πάντως ότι το νέο lockdown θα είναι μικρής διάρκειας, ενδεχομένως μιας εβδομάδας, και πιθανόν να είναι τοπικό, να αφορά δηλαδή μόνο την Αττική, όπου η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά.
Πάντως είναι ήδη στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, για να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες, ιδίως από τους νέους που μετά το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης δεν πηγαίνουν στα σπίτια τους, αλλά συνεχίζουν τη νύχτα τους έξω.
Γράφουν «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη:
Σε νυχτερινό «lockdown» οδηγείται η Αττική με το… plan B να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα (την ώρα δηλαδή που κατεβάζουν ρολά εστιατόρια και μπαρ) έως και τις 7 το πρωί, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις πλατείες όπου συναθροίζονται οι νέοι.
Και αυτό διότι το καλοκαίρι αποδείχτηκε ότι ο πανδημικός ιός χρησιμοποιεί τους πιο νέους (οι οποίοι κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια συμπτώματα) ως «οχήματα» για να χτυπήσει τους πλέον ευάλωτους πολίτες, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση κρουσμάτων και την αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ.
Μοιραία, η κλιμάκωση των μέτρων το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών) ότι μπορεί να αποφευχθεί. Και αυτό διότι η δυναμική κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 εντός της κοινότητας οδηγεί σε δυσοίωνες προβλέψεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.
Ο κ. Σύψας είπε εξάλλου ότι «αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και φαίνεται από τον αριθμό των διασωληνώσεων. Αν αφήσουμε την κατάσταση αυτή να συνεχίζεται χωρίς να πάρουμε δραστικά μέτρα, ενδεχομένως θα πιεστούμε πάρα πολύ άσχημα στο σύστημα Υγείας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News