Πάνω από 100 Ελληνόπουλα έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από σύνδρομο MIS-C, όπως αποκάλυψε κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C στη χώρα μας. Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, από όσο γνωρίζουμε. Τα 50 από αυτά έχουν διαγνωστεί, ενώ τα υπόλοιπα έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να παραπέμπει εκεί. Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Και ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για εμβολιασμό των παιδιών (εδώ) ήταν αυτή ακριβώς η σοβαρή κατάσταση. Δεν αφήνει κανένα σύστημα να μη συμμετέχει και, κυρίως, το κυκλοφορικό», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Το σύνδρομο MIS-C
Στα τέλη Απριλίου του 2020, υπήρξαν αναφορές από την Ευρώπη και στη συνέχεια και τις ΗΠΑ, οι οποίες περιέγραψαν την εμφάνιση μιας νέας, εμπύρετης κλινικής οντότητας στα παιδιά που περιελάβανε επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που συχνά απαιτούσε φροντίδα σε ΜΕΘ.
Χαρακτηριζόταν επίσης από εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα και φλεγμονώδεις αλλαγές στον στοματικό βλεννογόνο. Ενώ αρχικά ορίστηκε ως Kawasaki-like syndrome, έγινε σύντομα σαφές ότι αυτό το νέο σύνδρομο ήταν πολύ διαφορετικό από τη νόσο Kawasaki. Αυτό το αναδυόμενο σύνδρομο, που μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη νόσο Kawasaki, έχει πλέον περιγράφει σε όλο τον κόσμο και ονομάζεται Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C) σε παιδιά που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19.
Η συνολική κλινική εικόνα του MIS-C είναι παρόμοια από πολλές απόψεις ως προς την καθυστερημένη, σοβαρή φάση Covid-19 σε ενήλικες, η οποία χαρακτηρίζεται από μια καταιγίδα μεσολαβητών φλεγμονής, συνεπακόλουθη κατάσταση υπερφλεγμονής και βλάβη σε πολλά όργανα, που πολύ συχνά περιλαμβάνει σοβαρή μυοκαρδίτιδα και οξεία νεφρική βλάβη.
Η πορεία των εμβολιασμών
Σήμερα, Δευτέρα, η χώρα μας ξεπέρασε τους 19.600.000 εμβολιασμούς, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία.
Ενδεικτικά, 7.990.000 έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 74,2% του γενικού πληθυσμού και 7.380.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 70,3% του γενικού πληθυσμού.
Εχουν γίνει 4.960.000 εμβολιασμοί και 146.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Σήμερα 7 Φεβρουαρίου έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει επτά μήνες από το διδοσικό εμβόλιο και τρεις μήνες από το μονοδοσικό. Από τους 440.000 που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 92,5%».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News