Την στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν δραστικά μέτρα για τον κορονοϊό, αλλάζοντας ριζικά και επιτακτικά την καθημερινότητα των πολιτών τους, η Βρετανία αποτελεί την εξαίρεση και η αντίδραση των αρχών δημιουργεί απορίες και σφοδρές επικρίσεις.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέβη σε διάγγελμα στο οποίο προειδοποίησε τους πολίτες να είναι έτοιμοι «να χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα» από την ασθένεια. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι η χειρότερη υγειονομική κρίση της γενιάς τους.
Τα επίσημα στοιχεία, έως το πρωί του Σαββάτου, ανέφεραν 798 κρούσματα. Ομως, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πλησιάζουν τα 10.000.
Παρόλα αυτά, ο Τζόνσον δεν ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα, δεν έκλεισε τα σχολεία και δεν απαγόρευσε τις μαζικές συγκεντρώσεις και συναθροίσεις, σε αντίθεση με τη Σκωτία (που έχει λάβει τις δικές της προφυλάξεις), την οποία κατηγόρησε μάλιστα ότι δεν διαθέτει καλό σύστημα υγείας για αυτό παίρνει πρόσθετα μέτρα!
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε ότι περιοριστικά μέτρα μεγάλης έκτασης δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Σερ Πάτρικ Βάλανς, όπως γράφει η Guardian, υπεραμύνθηκε της απόφασης λέγοντας ότι θέλουν να θωρακίσουν τον πληθυσμό έναντι του κορονοϊού αφήνοντας το 60% να νοσήσει, αλλά όχι όλοι μαζί, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας.
«Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε χρονικά την κορύφωση του μέγιστου αριθμού των κρουσμάτων, όχι να την καταστείλουμε τελείως. Επίσης, η πλειοψηφία των ασθενών θα έχει ήπια συμπτώματα, και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα είδος τείχους ανοσίας, ώστε οι περισσότεροι να έχουν δημιουργήσει αντισώματα σε αυτή την ασθένεια και να μειωθεί έτσι η μετάδοση, ενώ την ίδια στιγμή προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους. Αυτά είναι τα σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνουμε».
Βέβαια, με τον ειδικό στο πρώτο σκέλος δεν διαφωνεί κανείς, αφού αυτό ακριβώς είναι αυτό που λένε και όλοι οι συνάδελφοί του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Να μην αρρωστήσουν όλοι μαζί γιατί θα καταρρεύσει το σύστημα. Το πρόβλημα όμως, είναι πώς ακριβώς θα το επιτύχει αυτό η βρετανική κυβέρνηση χωρίς τα ανάλογα μέτρα; Ξέρει κάτι που δεν γνωρίζουν όλες οι άλλες χώρες; Εχει υποτιμήσει τρομακτικά το πρόβλημα; Ή πάσχει από το σύνδρομο της εθνικιστικής ανωτερότητας, όπως όλες οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις;
Πάντως, μόλις τελείωσε το διάγγελμά του ο Τζόνσον, οι επικρίσεις από όλες τις πλευρές, πολιτικούς, επιστήμονες και έξαλλους πολίτες στα σόσιαλ μίντια, ήταν τόσο έντονες, που ο ίδιος αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών την επόμενη ημέρα και το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι πλέον απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη Βρετανία και ότι λαμβάνονται μέτρα για να επεκταθεί η εργασία από το σπίτι.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, που είπε ότι η Βρετανία ζει στην… κοσμάρα της. «Είναι περίεργο και ανησυχητικό το ότι δεν κάνουμε τίποτα για να μην βρεθούμε σε τέσσερις εβδομάδες στη θέση της Ιταλίας», είπε.
Αλλη μία δικαιολογία που ακούστηκε για τη μη λήψη μέτρων, είναι και ότι ο λαός «θα κουραστεί» να μένει κλεισμένος για τρεις μήνες και ότι είναι ακόμα νωρίς για περιορισμούς. Καλό θα ήταν να ρίξουν και μία ματιά προς Ιταλία μεριά, όπου άργησαν να πάρουν μέτρα και ήδη μετρούν 1.266 πτώματα.
Προς το παρόν, η μόνη επίσημη σύσταση στους Βρετανούς είναι προς όσους έχουν συμπτώματα, όπως πυρετός και βήχας, να μείνουν σπίτι τους για επτά ημέρες -ούτε καν 14, όπως στον υπόλοιπο πλανήτη.
Πολλοί γιατροί τονίζουν ότι ο Τζόνσον δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, επισημαίνουν τις ελλείψεις των νοσοκομείων σε αναπνευστήρες και θέτουν το μείζον θέμα που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες: τι θα γίνει αν αρρωστήσει το προσωπικό υγείας.
Ο διευθυντής του έγκυρου και επιδραστικού ιατρικού περιοδικού The Lancet, Ρίτσαρντ Χόρτον, ήταν κατηγορηματικός: «Για να αποφύγουμε μια καταστροφή που δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε στη Βρετανία, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για το τι είναι πιθανό να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Χρειάζεται άμεσα να αυξήσουμε τις ΜΕΘ. Το δημόσιο σύστημα υγείας (NHS) δεν είναι προετοιμασμένο. Δεν είμαι κινδυνολόγος. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι πραγματικότητα και συμβαίνει τώρα. Η κυβέρνησή μας δεν μας προετοιμάζει για αυτή την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε άμεσα επιθετικά μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και διακοπής δραστηριοτήτων. Πρέπει να προετοιμάσουμε το NHS. Αυτή είναι μία σοβαρή έκκληση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News