479
Λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς και φορούν τη μάσκα ακόμη και στις παραλίες, όπου υπάρχει συνωστισμός | Shuttestock

Κορονοϊός: Με 132.395 ενεργά κρούσματα έκανε ποδαρικό ο Ιούλιος

Λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς και φορούν τη μάσκα ακόμη και στις παραλίες, όπου υπάρχει συνωστισμός
|Shuttestock

Κορονοϊός: Με 132.395 ενεργά κρούσματα έκανε ποδαρικό ο Ιούλιος

Μπορεί για ακόμη μία φορά το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ να μην εξέδωσε καμία προειδοποίηση για επικείμενη επικράτηση των υπερμεταδοτικών υπομεταλλάξεων της παραλλαγής Ομικρον (4 και 5) και την πρόκληση του νέου πανδημικού κύματος, όμως τα δεδομένα πλέον είναι αδιάψευστα.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρα τον Ιούνιο είχε μεγάλη επιβάρυνση και τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά τους επόμενους δύο μήνες και μετά την κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, η κορύφωση του νέου, θερινού πανδημικού κύματος, αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου.

Με την εκτίμηση αυτή ως δεδομένη, οι νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται κατακόρυφα από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία μέχρι και τα τέλη Ιουλίου. To ευτυχές είναι ότι ακόμα δεν έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιούλιος κάνει ποδαρικό με 132.395 ενεργά κρούσματα, ενώ Ιούνιος είχε μπει με περίπου 100.000 λιγότερα ενεργά κρούσματα και για την ακρίβεια μόλις 36.077.

Την ίδια στιγμή ο Ιούνιος, σε σύγκριση με τον Μάιο, είχε σχεδόν τριπλάσιο αριθμό στις επαναλοιμώξεις, κάτι που σημαίνει ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσούν για δεύτερη ή τρίτη φορά από Covid.

Τον Μάιο, που είχε χαλαρώσει το επιδημιολογικό φορτίο, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού 670 άτομα, καθώς οι περισσότεροι ήταν ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο από το προηγούμενο πανδημικό κύμα.

Τον Ιούνιο οι νεκροί ήταν μόλις 375, όμως είναι αναμενόμενο η εκτίναξη των κρουσμάτων και η αύξηση στις νοσηλείες, να αυξήσει, έστω ελάχιστα, και πάλι τον αριθμό των νεκρών τους επόμενους μήνες.

Ενδεικτική είναι η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid, η οποία στις αρχές Μαΐου ήταν στο 21,75% και την 1η Ιουλίου εκτοξεύτηκε στο 43,99%.

Και μπορεί όλα αυτά τα δεδομένα να προκαλούν έντονη ανησυχία στους πολίτες, όμως η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει συνεχώς «πρόσωπο» και κάτι που πριν από μερικούς μήνες θα μας έθετε σε συναγερμό, τώρα είναι εντός φυσιολογικού πλαισίου.

Μιλώντας στο Protagon ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς το πρόσφατο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπως εξηγεί, είναι αρκετό για να μην τεθεί η κατάσταση σε κόκκινο συναγερμό.

«Στην Πορτογαλία, στο χειρότερο σημείο του πρόσφατου πανδημικού κύματος με τις υποπαραλλαγές της Ομικρον 4 και 5, οι κλίνες ΜΕΘ-Covid έφτασαν μέχρι τις 120. Στην Ελλάδα, ίσως δούμε και λίγες περισσότερες, όχι όμως τριπλάσια νούμερα. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα να κυλά αισιόδοξα, αν και έχουμε μια μικρή επιφύλαξη για το Σαββατοκύριακο, που συνήθως αυξάνονται οι διασωληνώσεις», εξηγεί ο ίδιος.

Κάτι που σημαίνει ότι οι υπερμεταδοτικές υπομεταλλάξεις Ομικρον 4 και 5, αναμένεται να πιέσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ευτυχώς όμως μόνο ως προς τις απλές κλίνες, αλλά σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σχεδόν σταθερός και σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί ο αριθμός των θανάτων από τη λοίμωξη Covid.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...