Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Την Κυριακή καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος εκτός Λαϊκής Κίνας: με τον θάνατο του 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα των Φιλιππινών την Κυριακή, ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανήλθε σε 362 νεκρούς.
Συνολικά, 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, άρα το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε σε 17.205.
Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του SARS την περίοδο 2002-2003, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους.
Ο ιός έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Για πανδημία προειδοποιούν οι επιστήμονες
Ο νέος κοροναϊός είναι πλέον πιθανό να γίνει πανδημία με αβέβαιο αριθμό θανάτων, σύμφωνα με πολλούς κορυφαίους επιστήμονες ειδικούς στις λοιμώξεις.
Μια πανδημία, δηλαδή μια επιδημία που εξαπλώνεται σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη, μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.
Τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000. Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κορονοϊοί SARS και MERS.
Οταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, έπειτα από εννεάμηνη εξάπλωση, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS, που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις ασθενών. Ο νέος κορονοϊός έχει επισήμως πάνω από 17.000 κρούσματα σε περίπου ένα μήνα.
Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων, ενώ ο MERS το ένα τρίτο. Η ισπανική γρίπη του 1918 σκότωνε μόνο το 2,5%, αλλά επειδή είχε τρομερή μεταδοτικότητα διεθνώς και οι ιατρικές και φαρμακευτικές άμυνες ήταν τότε χειρότερες, εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ασθενείς. Η άκρως μεταδοτική πανδημία της «γρίπης των χοίρων» Η1Ν1 το 2009 είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (γύρω στο 0,02%), αλλά σκότωσε περίπου 285.000 ανθρώπους.
Η αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένους ασθενείς στην περίπτωση του νέου κορονοϊού κυμαίνεται γύρω στο 2% (από 4% στην αρχή), αλλά είναι πιθανό ότι θα μειωθεί κι άλλο, καθώς γίνονται κι άλλα τεστ και ανιχνεύονται περισσότερα περιστατικά ασθενών που δεν είναι πολύ σοβαρά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News