Ο διακαής πόθος της Κίνας δεν είναι άγνωστος στους Αμερικανούς. Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων της κινεζικής ηγεσίας η οποία του επιφυλάσσει μόνο ένα μέλλον, εκείνο της προσαρτημένης στον εθνικό κορμό επαρχίας. Με τη συγκεκριμένη πολιτική του, το Πεκίνο επιδιώκει ντε φάκτο ακύρωση των συμφωνιών περί οικονομικής λειτουργίας και πολιτικής διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, δηλαδή το οριστικό τέλος της αρκετά πλατιάς αυτονομίας του.
Για να καταλάβουμε τη φύση του κινεζικού ενδιαφέροντος, αξίζει να επισημανθεί ότι από το μεγάλο του λιμάνι Χονγκ Κονγκ διακινείται σχεδόν όλο το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας, γεγονός που καθιστά την αυτόνομη περιοχή κάτι παραπάνω από σημαντική για την επεκτατική κινεζική οικονομία.
Η προσπάθεια που συνεχώς καταβάλλει το Πεκίνο με στόχο την αποσταθεροποίηση στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ της Κίνας και της Δύσης και κάθε άλλο παρά έχει ανασταλεί την περίοδο της πανδημίας. Αντιθέτως, η κρίση έχει παροξυνθεί, ενισχυμένη και από την αντιπαλότητα με τη διοίκηση Τραμπ σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού και τις ευθύνες της κινεζικής νομενκλατούρας. Τυχόν περαιτέρω ένταση θα εισαγάγει τον κόσμο στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου Νο 2.
Τα πράγματα, όμως, δεν θα είναι εύκολα για καμία πλευρά, και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν πειστεί ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Χονγκ Κονγκ, με τον τρόπο που τα δημιούργησε στην Κριμαία ο Πούτιν. Πρόκειται για μονόδρομο. Την προσάρτηση του Χονγκ Κονγκ θα ακολουθήσουν τα αντίποινα των Αμερικανών, τα οποία θα είναι ανάλογα εκείνων των τιμωρητικών μέτρων που υφίσταται η Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Από πλευράς της η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι βρισκόμαστε ένα βήμα μακριά από έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ταυτόχρονα καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι ψεύδονται συνεχώς για τον κορονοϊό και το Γουχάν, διαδίδοντας ξεδιάντροπα «θεωρίες συνωμοσίας». Δηλώνει δε προς τη διεθνή κοινότητα ότι απαιτεί σεβασμό. Οι κινεζικές προειδοποιήσεις στους Αμερικανούς εκτοξεύθηκαν από το στόμα του υπουργού Εξωτερικών της, Ουάνγκ Λι, κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου.
Ο κινέζος υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ διαδίδουν «αμέτρητα ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας» εις βάρος της Κίνας και ότι χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον της. O Λι εξέφρασε την άποψη ότι κοινό συμφέρον και των δύο υπερδυνάμεων είναι η συνεργασία και όχι οι αντιδικίες, έτσι κάλεσε για «λογική συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό». Δεν παρέλειψε να διαμηνύσει στους Αμερικανούς (και στους άλλους Δυτικούς) ότι δεν πρέπει να ασχολούνται με τη φύση του κινεζικού καθεστώτος και να επιδιώκουν την ανατροπή του, αλλά πρέπει να «σεβαστούν τη βούληση του κινεζικού λαού».
Η προειδοποίηση της Κίνας έρχεται σε μια στιγμή που έχουν ξεσπάσει νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ εις βάρος του κινεζικού καθεστώτος. Η πρώην βρετανική αποικία και τώρα κινεζική περιοχή με ειδική αυτονομία και πολιτικές ελευθερίες, διαμαρτύρεται για τον εθνικό νόμο περί ασφάλειας, που συζητείται στο κινεζικό κοινοβούλιο και οδηγεί, σύμφωνα με τις κατηγορίες ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε έναν ισχυρό περιορισμό του δικαιώματος για κριτική και διαμαρτυρία. Εξ ου και το σύνθημα του «Χονγκ Κονγκ χωρίς ταραχές, μόνο με τυραννία».
Ηδη από το 2019, ένας προτεινόμενος νόμος για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε όλο το Χονγκ Κονγκ, ταραχές και επεισόδια που έτυχαν έντονης διεθνούς προβολής. Ο καινούργιος γύρος διαμαρτυριών θα υποσκάψει το πρότζεκτ του Πεκίνου που αφορά την οικονομική συνεργασία με την Ευρώπη, καθώς θα εκθέσει ξανά τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Κίνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News