Εκατομμύρια πολίτες στη Βραζιλία εξέφρασαν την οργή τους την Τετάρτη για τον χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού από τον πρόεδρό τους, Ζαΐχ Μπολσονάρο, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια στα μπαλκόνια τους.
Κυρίως στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο κάλεσαν με αυτόν τον τρόπο τον ακροδεξιό και λαϊκιστή πρόεδρο να παραιτηθεί. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του Μπολσονάρο μέχρι σήμερα.
Parece que é #panelaco18M na Tijuca, praça Varnhagem. Muita gente gritando #ForaBolsonaro pic.twitter.com/9OT6sQ093K
— Luis Henrique Vieira (@luishenriquevi) March 18, 2020
Εως το πρωί της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, υπήρχαν 529 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων δύο υπουργών της κυβέρνησης, ενώ τέσσερις είναι οι νεκροί.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος προηγουμένως χαρακτήριζε τα μέτρα που ελήφθησαν κατά του νέου κορονοϊού «υστερία», έχει επικριθεί έντονα για την αδιαφορία του.
Ο πρόεδρος έχει εξεταστεί για τον ιό δύο φορές, αλλά είπε πως και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Ωστόσο, 14 άτομα που ταξίδεψαν μαζί του στη Φλόριντα για να συναντήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ βγήκαν θετικά.
Σύμφωνα με το BBC, οι έντονες διαμαρτυρίες της Τετάρτης άρχισαν μετά το τέλος τηλεοπτικού διαγγέλματος του το απόγευμα και στη συνέχεια επανήλθαν οργανωμένα και με μεγαλύτερη ένταση το βράδυ. Οι άνθρωποι είχαν βγει σε μπαλκόνια και χτυπούσαν κατσαρολικά ενώ κάποιοι αναβόσβηναν τα φώτα τους και φώναζαν «Κάτω ο Μπολσονάρο».
Ο πρόεδρος επέλεξε το διάγγελμα για να αναγγείλει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για την υποστήριξη της οικονομίας και των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος.
Εμφανίστηκε μαζί με τους κορυφαίους υπουργούς, φορώντας μάσκα και αναγνώρισε τη «βαρύτητα» της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε: «Θέλω να ηρεμήσω τον λαό της Βραζιλίας… δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υστερία».
Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο της Βραζιλίας να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση «καταστροφής» ως το τέλος του έτους προκειμένου να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες «για την προστασία της υγείας και της εργασίας των Βραζιλιάνων».
Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν, είναι σημαντικοί περιορισμοί στη λειτουργία των εστιατορίων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία ο Μπολσονάρο έκρινε πολύ δραστικά.
O 64χρονος ακροδεξιός πρόεδρος είχε προκαλέσει σάλο ήδη από την Κυριακή όταν χαιρέτισε με χειραψία τους υποστηρικτές του που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ του στη Μπραζίλια. Τους έσφιξε τα χέρια και πόζαρε μαζί τους για selfies, κρατώντας μάλιστα τα κινητά τους τηλέφωνα, παρά τις συστάσεις του ίδιου του υπουργείου Υγείας να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις. «Προς το παρόν ο πρόεδρος δεν μοιάζει να παίρνει στα σοβαρά την επιδημία», σχολίασαν εφημερίδες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News