570
«Μέχρι εμείς να κρίνουμε τι γίνεται με το κάθε στέλεχος της Ομικρον έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος Ομικρον» | Getty Images

Κορονοϊός: Αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επαναλοίμωξη

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 12:44
«Μέχρι εμείς να κρίνουμε τι γίνεται με το κάθε στέλεχος της Ομικρον έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος Ομικρον»
|Getty Images

Κορονοϊός: Αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επαναλοίμωξη

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 12:44

«Δεν βρισκόμαστε στα τελειώματα της πανδημίας». Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και «δυστυχώς αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε ακόμη να το προβλέψουμε και να το ελέγξουμε», τόνισε ο παθολόγος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς.

Ο κύριος λόγος της παρατηρούμενης αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι ότι τα στελέχη της παραλλαγής Ομικρον –δηλαδή το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα– διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας, εξήγησε ο κ. Παππάς μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αξίζει να αναφερθεί πως την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε την καταγραφή σχεδόν 4.000 επαναλοιμώξεων στο πλαίσιο των ελέγχων ενός 24ωρου. Από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός των επαναλοιμώξεων στη χώρα μας εκτιμήθηκε σε 199.004 κατά την ίδια επιδημιολογική έκθεση  – πρόκειται για ποσοστό 5% επί του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων (περισσότερα εδώ).

Το στέλεχος Ομικρον (B.1.1.529) που επικρατούσε στην Ελλάδα από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου δεν άφησε κάποια προστασία από επόμενα στελέχη, η ανοσία είναι πολύ περιορισμένη, ειδικότερα αν κάποιος είναι και ανεμβολίαστος, πρόσθεσε. «Δεν ξέρουμε αν ισχύσει το ίδιο και για τα επόμενα στελέχη Ομικρον και είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα και τα αποτελέσματα μελετών από την Αμερική, γενικά για τα στελέχη της παραλλαγής Ομικρον, ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις μειώνει τις πιθανότητες επαναλοίμωξης, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη το χρονικό διάστημα ανοσολογικής προστασίας, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να φθίνει είτε προέρχεται από τον εμβολιασμό, είτε από νόσηση, συνέχισε.

«Μέχρι εμείς να κρίνουμε τι γίνεται με το κάθε στέλεχος της Ομικρον έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος Ομικρον, οπότε πρέπει να επικαιροποιούμε και την γνώση μας», πρόσθεσε ο ειδικός, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση».

«Κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη»

Εξάλλου, ο κ. Παππάς επεσήμανε πως «δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη». Αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλλει το αναπνευστικό. «Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πώς πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πώς θα περάσεις την δεύτερη. Εχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο ίδιος.

Σύμφωνα με προδημοσιευμένη μελέτη ερευνητών από την Βοστόνη, την οποία επικαλέστηκε ο κ. Παππάς, υπάρχει ένας αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση. Στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, κ.λ.π. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που είναι σημαντικότερος από ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει. Οταν κάποιος νοσήσει δύο φορές ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάτι που δείχνει ότι «η κάθε νόσηση ακόμα κι αν είναι ήπια αφήνει πίσω της “κουσούρια”, σημαδεύει τον οργανισμό και αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οπότε κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη και εμπεριέχει και την πιθανότητα του long covid, το οποίο μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα».

Οσο ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος θα έχει την δυνατότητα να μεταλλάσσεται, επανέλαβε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας –χρήση μάσκας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, καθαρός αέρας σε κλειστούς χώρους, στοχευμένοι έλεγχοι– και ο ευρύτατος εμβολιασμός θα περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Το βασικό, κατέληξε, είναι τα μέτρα να εφαρμόζονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...