Η Κυριακή της 25ης Οκτωβρίου έφερε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ στη μάχη αντιμετώπισης του κορονοϊού, καθώς μέσα σε μόλις ένα 24ωρο έγιναν 118 νέες εισαγωγές ασθενών COVID-19 – ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα νοσοκομεία, σε απλές κλινικές νοσηλεύονται 666 ασθενείς, 243 σε όλες τις μονάδες και 110 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 86 είναι διασωληνωμένοι.
Ο αριθμός των νεκρών εν τω μεταξύ έχει φθάσει στους 576, μετά τον θάνατο ενός ακόμη ηλικιωμένου (82 ετών) στο ΑΧΕΠΑ τη Δευτέρα.
Και μπορεί, όπως επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (εδώ), η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα να είναι πλέον αυτή των 18-24 ετών (ακολουθεί δεύτερη η ηλικιακή ομάδα των 25-34), η μεταφορά του ιού, όμως, από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Και ήδη αυτό που φοβούνται οι ειδικοί και οι επαγγελματίες υγείας είναι τις επόμενες 10-15 ημέρες να αποτυπωθεί στις ΜΕΘ η μεγάλη κυκλοφορία του κορονοϊού στους νέους.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εκτόξευση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου από τα 314 ενεργά κρούσματα κορονοϊού που είχαν καταγραφεί πριν από επτά ημέρες, ο αριθμός τους πλησιάζει τα 1.000!
Χαρακτηριστική επίσης ειναι η διαπίστωση ότι το 26% των κρουσμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης αφορά φοιτητές και μαθητές (Γυμνασίου – Λυκείου), έναντι μόλις 10% που ήταν συνταξιούχοι.
Ενδεχόμενη «έκρηξη» της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου επώδυνου και καταστροφικού για τις αντοχές της αγοράς, lockdown, κάτι που απεύχονται όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, που τόνισε στο τελευταίο του μήνυμα προς τους πολίτες:
«Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό lockdown, απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας, αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν».
Στο ίδιο πλαίσιο εντασσόταν και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην κλείνει το λιανεμπόριο, ακόμα και στις περιοχές που μπαίνουν σε επίπεδο κατηγορίας 4.
Ολα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τον βαθμό συμμόρφωσης όλων στα νέα πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα, τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2.000 κρούσματα, τόνισε σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
«Για κάθε ένα γνωστό κρούσμα υπάρχουν δέκα άγνωστα, άρα έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Αρκετοί είναι ασυμπτωματικοί και πολλοί προσυμπτωματικοί. Χρειαζόμαστε γενικευμένα μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά και θα είναι εφαρμόσιμα» σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επόμενες ημέρας . «Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα. Θα έχουμε δραματική αύξηση, προειδοποίησε μιλώνντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
«Είμαστε κοντά στα 1.000 κρούσματα. Το θέμα είναι να μείνουμε εκεί γύρω», παρατήρησε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωλιολογίας και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, που εκτίμησε ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των ασυμπτωματικών, θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News