Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από την αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας τις τελευταίες 14 ημέρες, και όπως φαίνεται, το άνοιγμα των συνόρων απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ποσοστιαίας αύξησης στα Επτάνησα, η οποία φτάνει το 166,6%! Τα 25 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στην περιοχή (από τα 15 στα 40), ήταν αρκετά για να εκτοξεύσουν το ποσοστό και χτυπήσουν το καμπανάκι για περισσότερη προσοχή.
Ωστόσο, την Τετάρτη προσγειώθηκαν οι πρώτες πτήσεις από τη Βρετανία, χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και τα τεστ που έγιναν στους τουρίστες ήσαν απλώς… δειγματοληπτικά. Και αυτό διότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (εδώ) που να επιβάλει διαβατήριο κορονοϊού που θα πιστοποιεί ότι μέχρι και τις τελευταίες 72 ώρες, ο επισκέπτης ήταν αρνητικός.
Δεύτερο σε ποσοστιαία αύξηση έρχεται το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό 59%, αφού από 22 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στην περιοχή, στις 15 Ιουλίου έφτασαν τα 35.
Η τρίτη περιοχή με 54,2% αύξηση και 116 νέα κρούσματα (από τα 214 στα 330) ήταν η Κεντρική Μακεδονία, στην οποία έσπευσαν πολίτες από τη Σερβία για διακοπές από τις 15 Ιουνίου, καθώς η Ελλάδα είχε αποφασίσει η συγκεκριμένη χώρα να είναι η μόνη που θα εξαιρεθεί από την Οδηγία της Κομισιόν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» έγιναν 15 εισαγωγές σε μία εβδομάδα (εδώ).
Σε απόλυτους αριθμούς την πρωτιά έχει η Κεντρική Μακεδονία, με 116 επιπλέον κρούσματα. Ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου κυρίως λόγω της Ξάνθης στα ήδη υπάρχοντα κρούσματα κορονοϊού προστέθηκαν ακόμη 95 σε δύο εβδομάδες. Εντούτοις, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη, με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δεν φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.
Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 2% και μόλις τέσσερα νέα κρούσματα και στη Δυτική Ελλάδα με 2,2% και δύο νέα περιστατικά τις τελευταίες 15 ημέρες.
Στην Αττική η ποσοστιαία αύξηση είναι μόλις 3,9% και καταγράφηκαν συνολικά 68 νέα κρούσματα (από τα 1.716 στα 1.784).
Οσον αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, η Κρήτη είχε ποσοστιαία αύξηση 36,3%, η Ηπειρος 16,1%, η Θεσσαλία 6,4%, η Δυτική Μακεδονία 12,6% και το Βόρειο Αιγαίο 26,3%.
Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με πηγή την επίσημη ιστοσελίδα covid19.gov.gr. Τα σύνολα συμφωνούν με εκείνα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, εντούτοις τα καταγεγραμμένα περιστατικά της 1ης Ιουλίου στην covid19.gov.gr δεν είναι 3.432 (όπως είχε ανακοινωθεί), αλλά 3.440. Επίσης, το σύνολο στη διαφορά κρουσμάτων μεταξύ των δύο ημερομηνιών δεν είναι 450, αλλά 350.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News