409
Το φιλί του βασιλιά στη βασίλισσά του ενώπιον χιλιάδων Δανών, την Κυριακή | REUTERS/Wolfgang Rattay

Κοπεγχάγη: Και επίσημα βασιλιάς της Δανίας ο Φρειδερίκος Ι’

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2024, 16:41
Το φιλί του βασιλιά στη βασίλισσά του ενώπιον χιλιάδων Δανών, την Κυριακή
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Κοπεγχάγη: Και επίσημα βασιλιάς της Δανίας ο Φρειδερίκος Ι’

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2024, 16:41

Ο Φρειδερίκος Ι’ έγινε την Κυριακή βασιλιάς της Δανίας διαδεχόμενος τη μητέρα του, τη βασίλισσα Μαργκρέτε Β’, η οποία παραιτήθηκε έπειτα από ακριβώς 52 χρόνια βασιλείας, ένα γεγονός που γιορτάσθηκε από μεγάλα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη.

Το μεσημέρι της Κυριακής, η Μαργκρέτε Β’, υπέγραψε τη δήλωση παραίτησης, ένα έγγραφο πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία της χιλιετούς μοναρχίας, καθιστώντας βασιλιά τον 55χρονο πρωτότοκο γιό της, Φρειδερίκο (Φρέντερικ).

Η Δανία, μια από τις παλαιότερες μοναρχίες στον κόσμο, δεν έχει τελετή ενθρόνισης.

Η βασιλική οικογένεια της Δανίας χαιρετά τα πλήθη στην Κοπεγχάγη, την Κυριακή. Στο μέσο, ο Φρειδερίκος και δίπλα του η Μαίρη περιστοιχίζονται από τα παιδιά τους – REUTERS/Wolfgang Rattay

Η 83χρονη βασίλισσα αιφνιδίασε το έθνος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να γίνει η πρώτη δανή μονάρχης που θα παραιτηθεί από το θρόνο.

Η διαδοχή επισημοποιήθηκε μόλις η Μαργκρέτε υπέγραψε τη δήλωση της παραίτησής της στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Κοινοβούλιο, όπως ανακοινώθηκε από τα βασιλικά ανάκτορα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι της κυβέρνησης, η Μαργκρέτε, ο Φρειδερίκος, η γεννημένη στην Αυστραλία 51χρονη σύζυγός του Μαίρη, η οποία είναι πλέον βασίλισσα, και ο μεγαλύτερος γιος τους, ο 18χρονος Χριστιανός, ο οποίος είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Περίπου μία ώρα μετά την υπογραφή της δήλωσης παραίτησης, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν επρόκειτο να ανακηρύξει το νέο βασιλιά από τον εξώστη του κοινοβουλίου και ο Φρειδερίκος να κάνει μια σύντομη ομιλία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επευφημούν τη βασιλική οικογένεια στην Κοπεγχάγη,την Κυριακή – Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη τη Δανία, μια χώρα σχεδόν έξι εκατομμυρίων κατοίκων, συγκεντρώθηκαν, παρά το δριμύ ψύχος, στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της διαδοχής.

Αργότερα το απόγευμα, ο νέος βασιλιάς και η βασσίλισσα πρόκειται να μεταβούν με ιππήλατη άμαξα στην κατοικία τους, τα ανάκτορα Αμαλίενμποργκ που οικοδομήθηκαν τα χρόνια του 1750 και βρίσκονται στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Το ζεύγος θα συνεχίσει να κατοικεί στο Αμαλίενμποργκ μαζί με την Μαργκρέτε, η οποία θα διατηρήσει τον τίτλο της ως βασίλισσας, διατηρώντας το δικό της διαμέρισμα στο οκταγωνικό ανακτορικό συγκρότημα.

Η βασίλισσα, η οποία είχε στο παρελθόν δηλώσει πως θα παραμείνει ισοβίως στο θρόνο, δεν έκανε γνωστή την ακριβή αιτία της απόφασής της να παραιτηθεί, όμως δήλωσε πως μια δύσκολη επέμβαση στην πλάτη, στην οποία είχε υποβληθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο, την έκανε να σκεφτεί το μέλλον της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...