Σοκ προκαλεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων του κορονοϊού στη Δυτική Αττική που αποκάλυψε την Τρίτη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα.
Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι στην περιοχή υπάρχουν 1.834 ενεργά κρούσματα του κορονοϊού, δηλαδή συμπολίτες μας που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Διευκρινίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είχε ενημερώσει για συνολικά 12.000 κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα μισά εντοπίζονταν στη Βόρεια Ελλάδα.
«Η κατάσταση στη Δυτική Αττική ήταν και είναι ανησυχητική. Συνεχίζουμε να αναλύουμε τα επιστημονικά δεδομένα καθημερινά και ανάλογα προχωράμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία από τη πανδημία του κορονοϊού», είπε μιλώντας στη Βουλή.
Ο υφυπουργός Υγείας απέρριψε τις κατηγορίες του Γιώργου Τσίπρα, οποίος καταλόγισε στη κυβέρνηση αντιφατική και αναποτελεσματική πολιτική, «που οδήγησε στη διόγκωση του προβλήματος του κορονοϊού στη περιοχή», αντιτείνοντας ότι η κυβέρνηση έγκαιρα αντιμετώπισε το πρόβλημα και πήρε μέτρα. Παράλληλα, τόνισε ότι η επιβολή του lockdown κρίθηκε αναγκαία μετά την ανάλυση των στοιχείων που έδειξαν ότι το RΤ σε αυτές τις περιοχές είναι πάνω από το 1% όταν στην υπόλοιπη Αττική είναι κάτω από το 1%.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι στη Δυτική Αττική έχουν καταγραφεί 1.834 κρούσματα, εκ των οποίων τα 585 στο Δήμο Ασπροπύργου, τα 377 στην Ελευσίνα, τα 266 στα Μέγαρα και τα 447 στη Φυλή.
«Δεν παρουσιάζετε την πραγματική εικόνα. Δεν μπορεί σε μια εβδομάδα μέσα να υπάρχει και χαλάρωση μέτρων και αυστηρότατο lockdown. Είναι αδύνατον επιστημονικά να βασιστήκατε σε αξιόπιστα στοιχεία. Κάτι δεν ισχύει», σχολίασε ο κ. Τσίπρας ενώ επέκρινε τη κυβέρνηση ότι «δεν έχει μαζική πολιτική τεστ για τον κορονοϊό».
Ανταπαντώντας ο κ. Κοντοζαμάνης, επέμεινε ότι τα μέτρα στη Δυτική Αττική εφαρμόστηκαν μετά από ανάλυση τεκμηριωμένων επιστημονικών στοιχείων, που έδειξαν ότι ο δείκτης μετάδοσης του κορονοϊού παρέμενε πολύ υψηλός .
Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι γίνονται εντατικοί και συστηματικοί έλεγχοι, κυρίως σε χώρους που παρατηρούνται συνωστισμοί και κοσμοσυρροές, ενώ σημείωσε ότι συνολικά έγιναν περισσότεροι από 3.500 έλεγχοι και έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το διάστημα πριν τις 15 Δεκεμβρίου.
«Στους χώρους εργασίας υπάρχουν συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται, οι έλεγχοι γίνονταν και γίνονται και εκεί που υπάρχουν περιπτώσεις εργοδοτών που δεν συμμορφώνονται το κράτος παρεμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία διασφαλίζει την προστασία της υγείας όλων των πολιτών», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News