Η έκτη διάσκεψη Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μπορεί και να είναι η τυχερή, δηλαδή η τελευταία. Μετά το νέο αδιέξοδο που σημειώθηκε στη διάσκεψη της Δευτέρας, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αλλά με τη στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην πρόταση του Νίκου Βούτση, δηλώσεις κυβερνητικών και στελεχών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι πιθανώς διαμορφώνεται ένα κλίμα συναίνεσης. Αλλωστε η κυβέρνηση «πάγωσε» τον νόμο-γέφυρα για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.
«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την απόφαση το ΣτΕ και αυτό θα κάνει» είπε την επόμενη ημέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. «Διαμορφώνεται ένα κλίμα συναίνεσης και θα το ενισχύσουμε» ανέφερε η ίδια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανασταλούν τα άρθρα του νόμου Παππά, για τα οποία αντιδρούσε η ΝΔ, ενώ σημείωσε ότι δεν θα προχωρήσει και η νομοθετική παρέμβαση που θα ρύθμιζε το μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κάλεσε τη ΝΔ «να τηρήσει ώριμη στάση που θα ανταποκρίνεται στον θεσμικό ρόλο της».
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού σημείωσε ότι «για πρώτη φορά, σήμερα, διαμορφώθηκε, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5», σχολιάζοντας ότι «διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ». Πέταξε το μπαλάκι στη ΝΔ, καλώντας την «να μετακινηθεί, επιτέλους, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».
Η ΝΔ από την πλευρά της πρότεινε ένα νέο όνομα για την προεδρία του ΕΣΡ, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο. «Υπεύθυνο βήμα άρσης αδιεξόδου» σχολίασε στη σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ποιος είναι ο κ. Κουτρομάνος
Ο κ. Κουτρομάνος κατάγεται από την Καρδίτσα και γεννήθηκε το 1948. Εισήλθε στο δικαστικό Σώμα στις 19 Ιουλίου 1974 και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη στις 28 Αυγούστου 2006, ενώ αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου έγινε, επίσης με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 13 Ιουλίου 2011. Ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη το 2014. Ο κ. Κουτρομάνος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά, ενώ είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Νίκος Παππάς: «Σε τροχιά συκλίσεων» – Αλλαγή στάσης βλέπει η Ράνια Σβίγγου
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ διέκρινε μία διάθεση αλλαγής στάσης της ΝΔ μετά την πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ του Αθανάσιου Κουτρομάνου. Ηταν ο υπουργός Eπικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος μιλώντας στον τηλεπτικό σταθμό Epsilon την Τρίτη τόνισε ότι «είμαστε σε τροχιά συγκλίσεωνγια τη συγκρότηση του ΕΣΡ» ενώ χαιρέτισε την πρόταση της ΝΔ για την προεδρία του ΕΣΡ.
Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σημείωσε, σχολιάζοντας την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Με την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο, βλέπουμε μια σαφή διάθεση αλλαγής στάσης, έστω κι αν αυτή γίνεται με καθυστέρηση μιας μέρας. Είναι μια πρόταση, η οποία δεν ακούστηκε στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων, με αποτέλεσμα η ΝΔ να στέκεται απομονωμένη».
Είπε ακόμη ότι η πρόταση αυτή καταγράφεται και θα είναι αντικείμενο της Διάσκεψης των Προέδρων, για να υπογραμμίσει πως «αυτό που έχει σημασία, είναι να δηλωθεί η πραγματική πολιτική βούληση της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και για τα επόμενα βήματα που αφορούν στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».
«Αυτό είναι που έλειπε τόσο καιρό. Μένει να δούμε εάν θα αλλάξει στάση η ΝΔ» τόνισε.
Εκατέρωθεν «γέφυρες» Μπαλάφα – Κρεμαστινού
Πάντως, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, προέβλεψε ότι στην επόμενη διάσκεψη η ΝΔ θα ψηφίσει θετικά και θα συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος στις δηλώσεις του, εστιάζοντας στη «θετική» τη στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάσκεψη της Δευτέρας. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Θα βλέπαμε μία κοινή πορεία αλλά να σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να είναι “κώλος και βρακί” με τη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος μιλώντας σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ «ειδικά για υπάρξει λύση στο θέμα της διαπραγμάτευσης». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια κατεύθυνση θα μπορούσαν να κινηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα με «προοδευτικό χαρακτήρα». Αν το κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ, το αντίστοιχο κόμμα που αποτρέπει μία συνεργασία, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Κρεμαστινός είναι οι ΑΝΕΛ.
Θετικός στην πρόταση ΝΔ ο Λεβέντης
Στο κλίμα της συναίνεσης συνέβαλε και μία δήλωση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη ο οποίος δήλωσε ότι «όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για το πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ, εφόσον όλα τα κόμματα συμφωνήσουν εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, προκειμένου να λήξει αισίως η σχετική μακροχρόνια εκκρεμότητα».
Αιχμές για εθνικούς κινδύνους από τον Σταύρο Θεοδωράκη
Πιο αιχμηρό ύφος τήρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος προτίμησε να επισημάνει τη σοβαρότητα των εθνικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα παρά να κάνει προβλέψεις για τις εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο.
Ο ίδιος και το κίνημά του πρότειναν ένα άλλο όνομα για την προεδρία. Πρόκειται για τον ακαδημαϊκό και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο, «μία προσωπικότητα πέρα από κόμματα, που έχει υπηρετήσει την πατρίδα από σημαντικές θέσεις με γνώμονα πάντα τις αρχές της δικαιοσύνης, την εντιμότητα και την ανεξαρτησία», όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
Νωρίτερα την Τρίτη είχε επισημάνει ότι «η χώρα αντιμετωπίζει εθνικούς κινδύνους. Εχουμε προβλήματα και στην Ευρώπη και βέβαια υπάρχει το καθημερινό πρόβλημα της οικονομίας άρα δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με το θέμα της τηλεόρασης». Αναφέρθηκε βέβαια και στη στάση του Ποταμιού σχετικά με τον νόμο Παππά, επαναλαμβάνοντας ότι αυτός ούτε πρέπει να εφαρμοστεί αλλά ούτε είναι η βάση για τη συζήτηση. «Η βάση για τη συζήτηση είναι μια πρόταση που θα εμπεριέχει πολλά κανάλια, πολλούς εργαζόμενους και περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία», τόνισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News