584
Αυτός ο Κογκολέζος ψήφισε: το βεβαιώνει ο βαμμένος αντίχειράς του | REUTERS/Thomas Mukoya

Εκλογές στο Κονγκό: Λόχος οι υποψήφιοι πρόεδροι, υποψίες για νοθεία

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 18:13
Αυτός ο Κογκολέζος ψήφισε: το βεβαιώνει ο βαμμένος αντίχειράς του
|REUTERS/Thomas Mukoya

Εκλογές στο Κονγκό: Λόχος οι υποψήφιοι πρόεδροι, υποψίες για νοθεία

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 18:13

Σήμερα (20 Δεκεμβρίου) θα εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και ακόμη πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν αν θα έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα για να πάνε στις κάλπες, έγραψε με έμφαση η Corriere della Sera. Πάντως οι πρώτες ανταποκρίσεις των διεθνών μέσων, το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου, επικέντρωσαν στις τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα και στις δυσκολίες εύρεσης των ονομάτων των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Μάλιστα, στην πρωτεύουσα Κινσάσα η καθυστέρηση της εκλογικής διαδικασίας ήταν δίωρη. Υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν περί τα 44 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η συγκεκριμένη αφρικανική χώρα, πυκνοκατοικημένη και πλούσια σε ορυκτούς πόρους, είναι έρμαιο των διαφόρων αντάρτικων ομάδων (είναι περισσότερες από 120) και δέσμια της φτώχειας. Το 2023, περίπου 5 εκατομμύρια ντόπιοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας της βίας, κυρίως στις ανατολικές επαρχίες.

Το προεκλογικό πολιτικό σκηνικό διαμορφώθηκε τις τελευταίες ώρες ως εξής: αποχώρησαν από την κούρσα επτά υποψήφιοι, έτσι απέμειναν 19 διεκδικητές της εξουσίας. Μαζί με τις προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν οι βουλευτικές και οι περιφερειακές. Το εκλογικό ντέρμπι θα παιχτεί με δύο υποψηφιότητες, του απερχομένου προέδρου Φελίξ Τσισεκέντι και του Μόζε Κατούμπι, πλουσίου επιχειρηματία και πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Κατάνγκα.

Στο δημοσίευμα του μιλανέζικου μέσου το βάρος έπεσε στον γραφειοκρατικό Γολγοθά που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι λόγω των… δυσεύρετων εκλογικών εγγράφων που τους αφορούν. Το κογκολέζικο κράτος ζήτησε επισήμως αεροπλάνα από τη γειτονική Αγκόλα για να μεταφέρει τα έγγραφα, όμως το αίτημά του δεν βρήκε ανταπόκριση.

Την τελευταία στιγμή ο Τσισεκέντι ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, αν και προηγουμένως είχε ζητήσει την απομάκρυνση των κυανοκράνων από τη χώρα. Οι Ιταλοί υπαινίχθηκαν ότι η αδυναμία αποστολής των εκλογικών εγγράφων σε συγκεκριμένες περιοχές δηλώνει την πρόθεση του Τσισεκέντι να νοθεύσει τις εκλογές σε μέρη όπου έχει επίγνωση ότι δεν είναι δημοφιλής.

«Ουρά» ψηφοφόρων σε εκλογικό τμήμα της κονγκολέζικης πρωτεύουσας Κινσάσα στις 20 Δεκεμβρίου (REUTERS/Zohra Bensemra)

Το φάσμα της εκλογικής απάτης πλανάται, λοιπόν, την ίδια στιγμή που ο Τσισεκέντι βρίσκει απέναντί του μια αποκαρδιωμένη και διχασμένη αντιπολίτευση. Πλην του Κατούμπι, εναντίον του κατεβαίνουν ως υποψήφιοι οι Μάρτιν Φαγιούλου, «που θεωρείται ο πραγματικός νικητής των ‘‘κλεμμένων εκλογών’’ του 2018» και ο γυναικολόγος Ντενίς Μακουέγκε, βραβευμένος το 2018 με Νομπέλ Ειρήνης για το έργο του με γυναίκες που υπήρξαν θύματα βίας.

«Τους φόβους τους για νοθεία συμμερίζεται η τοπική Καθολική Εκκλησία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκφράσει ανησυχίες για τη βία κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχουν εκλογικοί παρατηρητές της ΕΕ στις κάλπες, διότι η κυβέρνηση του Κονγκό δεν τους επέτρεψε να φέρουν δορυφορικό εξοπλισμό» ανέφερε η Corriere.

Το ενδιαφέρον των Δυτικών για το αφρικανικό κράτος, που κατά το παρελθόν μάτωσε και στέναξε υπό τον ζυγό των βέλγων αποικιοκρατών, δεν είναι παράδοξο ούτε μυστικό: προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του Κονγκό, καθώς εκεί βρίσκεται το 1/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων διαμαντιών και κοβαλτίου (απαραίτητου υλικού για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων), όπως και το 1/10 του παγκόσμιου χαλκού και το 70% του ορυκτού κολτάν (απαραίτητου υλικού για τα κινητά τηλέφωνα).

Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται, λοιπόν, για τα υλικά που συν τω χρόνω θα παίξουν κεντρικό ρόλο στο πρότζεκτ της «πράσινης οικονομίας». Πάντως, κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Τσισεκέντι «προσπάθησε να ξεφύγει από την ασφυκτική αγκαλιά της Κίνας και πλησίασε τις ΗΠΑ» σημείωσε η Corriere εν είδει ελαφρυντικού.

Φυσικά, το 60% του λαού πένεται, παρά την άνοδο του ΑΕΠ κατά 9%, διότι ο πληθωρισμός τρέχει με 20%. Οι ένοπλες συμμορίες ταλαιπωρούν περαιτέρω τον κόσμο, αφού θέλουν να βάλουν χέρι στα προαναφερθέντα και όλως σημαντικά ορυκτά. Πέραν αυτών, παραμένουν εχθρικές και οι σχέσεις του Κονγκό με τη γειτονική Ρουάντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...