197
| Shutterstock

Κομισιόν: Σε τέλμα οι ενταξιακές της Τουρκίας – Να σέβεται την κυριαρχία της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 09:01
|Shutterstock

Κομισιόν: Σε τέλμα οι ενταξιακές της Τουρκίας – Να σέβεται την κυριαρχία της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 09:01

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία παραμένουν σε τέλμα: αυτό αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση, το οποίο περιήλθε σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και αφού γίνεται λόγος για οπισθοδρόμηση σε μία σειρά από τομείς, όπως το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζεται ότι η Αγκυρα οφείλει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Οπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της η Ειρήνη Ζαρκαδούλα για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία.

Η Αγκυρα ωστόσο χρειάζεται να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ υπενθυμίζονται τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021. Στο ίδιο πλαίσιο υπογραμμίζεται ότι πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία παραμένουν σε τέλμα, είναι το βασικό συμπέρασμα και μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για οπισθοδρόμηση σε τομείς όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

Σοβαρές ελλείψεις, τέλος, διαπιστώνονται  στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας καθώς και στη συνεχιζόμενη επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...