319
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Στέλλα Κυριακίδου (δεξιά) θα παρουσιάσουν τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό | REUTERS/Johanna Geron

Κομισιόν: Οι μεταλλάξεις αλλάζουν τη στρατηγική εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 18:10
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Στέλλα Κυριακίδου (δεξιά) θα παρουσιάσουν τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό
|REUTERS/Johanna Geron

Κομισιόν: Οι μεταλλάξεις αλλάζουν τη στρατηγική εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 18:10

Νέα μέτρα αντιμετώπισης των επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προμήθειες νέων εμβολίων τα οποία αποδεδειγμένα θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη επικριθεί αρκετά για λάθη και αστοχίες αναφορικά με τη στρατηγική των εμβολιασμών και δεν μπορούν να μείνουν πίσω σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Στόχος της νέας κίνησης της ΕΕ είναι να επανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, με τις επόμενες έξι εβδομάδες να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες σε ό,τι αφορά και τις παραδόσεις των εμβολίων αναφέρουν οι Financial Times.

Το τελευταίο σχέδιο της Κομισιόν στοχεύει να αντιμετωπίσει το θέμα των μεταλλάξεων που εμφανίζονται ανθεκτικές στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια. Η Νότια Αφρική άλλωστε έχει ήδη αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς έρευνα πανεπιστημίου έδειξε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος που έχει ταυτοποιηθεί στη χώρα.

Ετσι, η ΕΕ αναμένεται ενισχύσει την έρευνα για τις μεταλλάξεις και θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν περισσότερο τα δίκτυα που πραγματοποιούν γενετικές αναλύσεις στα δείγματα του κορονοϊού. Αυτό θα βοηθήσει στην ταχύτερη αναγνώριση των μεταλλάξεων που επικρατούν σε μία χώρα, ώστε να αποστέλλονται και τα κατάλληλα εμβόλια.

Η στρατηγική θα έχει στόχο την ταχύτερη προσαρμογή των εμβολίων στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών επανέγκρισης κάθε νέου σκευάσματος. Στο ίδιο πλαίσιο, η Κομισιόν θα επιδιώξει αύξηση της παρασκευής εμβολίων, ενδεχομένως με τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου εργοστασίων, τα οποία διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές.

Η νέα στρατηγική αναμένεται να παρουσιαστεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Κλείνουν τα γερμανικά σύνορα

Στο μεταξύ λόγω της αύξηση των μεταλλάξεων στις χώρες της ΕΕ, η Γερμανία προχώρησε σε εν μέρει κλείσιμο των συνόρων της με την Αυστρία. Κλειστά, για τον ίδιο λόγο, είναι και τα σύνορά της προς Τσεχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...