669
Τα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες | REUTERS/Yves Herman

Κομισιόν: Αγκάθι για τη διαφάνεια τα δωρεάν ταξίδια του προσωπικού

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 17:24
Τα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Yves Herman

Κομισιόν: Αγκάθι για τη διαφάνεια τα δωρεάν ταξίδια του προσωπικού

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 17:24

Η αποκάλυψη ότι το προσωπικό ενός τμήματος της Κομισιόν έκανε τουλάχιστον 150 πληρωμένα ταξίδια τον περασμένο χρόνο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Ευρωβουλευτές και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώσει πόσα δωρεάν ταξίδια έχουν δεχθεί οι υπάλληλοί της από λομπίστες και δικηγορικά γραφεία.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής στον τομέα του ανταγωνισμού πήγαν σε 150 αποστολές που «πληρώθηκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τρίτους», το 2022, δήλωσε η Κομισιόν, απαντώντας σε αίτημα του Politico για πρόσβαση σε έγγραφα.

Από αυτά τα ταξίδια, τα 23 χρηματοδοτήθηκαν, τουλάχιστον εν μέρει, από δικηγορικά γραφεία, εταιρείες συμβούλων και βιομηχανικούς ομίλους.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν ανησυχία σε πολιτικούς και ακτιβιστών υπέρ της διαφάνειας, οι οποίοι φοβούνται ότι είναι πολύ στενές οι σχέσεις μεταξύ της βιομηχανίας και αξιωματούχων της Κομισιόν, που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες και μερικές από τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες στον κόσμο.

«Αυτό είναι αξιοθρήνητο», δήλωσε στο Politico ο Ρενέ Ρεπάσι, γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο ίδιος είπε ότι ο κίνδυνος το προσωπικό να κάνει ταξίδια πληρωμένα από δικηγορικά γραφεία που δουλεύουν για εταιρείες τις οποίες ερευνά η Επιτροπή, «δημιουργεί αμφιβολίες για την αμεροληψία» του αντιμονοπωλιακού τμήματος της Κομισιόν.

Αντίθετα, δεν θεωρεί ότι είναι κακό να πληρώνουν πανεπιστήμια τα έξοδα για ταξίδια ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η Επιτροπή «πρέπει να μοιράζεται τις γνώσεις της με φοιτητές και ερευνητές».

Οι αποκαλύψεις αναμένεται να εντείνουν την πίεση στα μεγάλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία ήδη πασχίζουν να αποκαταστήσουν τη φήμη τους εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων που αφορούν καταγγελίες για διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων.

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή αυστηροποίησε τους δικούς της κανόνες σχετικά με τα ταξιδιωτικά έξοδα, αφού το Politico αποκάλυψε ότι ο πρώην επικεφαλής μεταφορών της ΕΕ, Χένρικ Χολολέι, είχε δώσει το πράσινο φως για τις δικές του δωρεάν πτήσεις στο Κατάρ. Οι αξιωματούχοι δεν μπορούν πλέον να αποδέχονται χορηγούμενα ταξίδια ή πληρωμένη διαμονή, εκτός αν πληρώνονται από πανεπιστήμια, κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη ή η G20.

Οι εσωτερικοί κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τα ταξίδια είναι σαφέστεροι: οι ευρωβουλευτές πρέπει να δηλώνουν δημοσίως τα ταξίδια, τη διαμονή και τα υπόλοιπα έξοδα που καταβάλλονται από τρίτους μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί κάθε ταξίδι.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα εξετάσει τις αποστολές στις οποίες το προσωπικό δέχθηκε ταξίδια από δικηγορικά γραφεία και βιομηχανικούς ομίλους το 2022.

«Πρέπει να εξακριβώσουμε τα γεγονότα», δήλωσε στο Politico μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής στο Στρασβούργο.

Πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» αν οι νέοι κανόνες μετά τον Χολολέι θα περιορίσουν τη δυνατότητα των υπαλλήλων να ταξιδεύουν.

Ωστόσο, άλλοι δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις του νέου καθεστώτος είναι ήδη εμφανείς. Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από διασκέψεις ή να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως και όχι αυτοπροσώπως λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού της Επιτροπής.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην καταπνίγουμε το έργο μας, διότι κάθε αποστολή είναι δικαιολογημένη», δήλωσε η Βεστάγκερ.

«Δεν ταξιδεύετε για διασκέδαση όταν ταξιδεύετε για δουλειά. Φυσικά, θα το εξετάσουμε για να δούμε αν τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά», τόνισε.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αριάνα Ποντεστά, δήλωσε ότι η αποδοχή δωρεάν ταξιδιών επέτρεπε στην Επιτροπή να ξοδέψει τον προϋπολογισμό της σε αποστολές που σχετίζονται με τις έρευνες».

Πρόσθεσε ακόμα, ότι η Κομισιόν στοχεύει επίσης στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και ενθαρρύνει το προσωπικό της να συμμετέχει μέσω βίντεο σε διασκέψεις.

Τα πληρωμένα ταξίδια για το προσωπικό της πανίσχυρης υπηρεσίας Ανταγωνισμού της ΕΕ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα λόγω του ρόλου της στην έγκριση συμφωνιών δισ. δολαρίων και στη διερεύνηση ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη. Στο παρελθόν έχουν προκληθεί αντιδράσεις για την αναχώρηση ορισμένων ανώτερων υπαλλήλων του τομέα Ανταγωνισμού για δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες συμβούλων.

«Μία από τις τακτικές λόμπι που έχει στο μανίκι της η βιομηχανία, είναι ότι πληρώνει για τα γεύματα και  τα ταξίδια», δήλωσε στο Politico η Βίκι Καν, από την ομάδα εκστρατείας για τη διαφάνεια, Corporate Europe Observatory. Η ίδια δήλωσε ότι τα δικηγορικά γραφεία, οι εταιρείες συμβούλων και οι βιομηχανικοί όμιλοι είναι «ακριβώς η ομάδα που νομίζω ότι πραγματικά πριμοδοτεί κάποιες προσλήψεις στο αντιμονοπωλιακό τμήμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...