Αυτές τις ημέρες ο Τραμπ μπορεί με πόνο ψυχής να «λούζεται» την αμετάκλητη απόφαση του Κογκρέσου και να αποχαιρετά τον Λευκό Οίκο, μπορεί οι κούφιες ελπίδες του για παραμονή στο προεδρικό αξίωμα να συντρίβονται από τη ζωή (και από την αμερικανική δημοκρατία), ωστόσο χαίρεται για ένα μεγάλο επίτευγμα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ: οι χώρες του Κόλπου τα βρήκαν μεταξύ τους και πλέον μπαίνει φραγμός στην επιθετικότητα των Ιρανών (που ήταν και το ζητούμενο). Διότι αναντίρρητα η συμφωνία των Αράβων φέρει την αμερικανική σφραγίδα.
Η είδηση από τη σαουδαραβική πόλη Αλ Ούλα, το απόγευμα της Τρίτης 5 Ιανουαρίου, αφορά κάποια «συμφωνία αλληλεγγύης και σταθερότητας» την οποία συνυπέγραψαν οι έξι αραβικές χώρες του Κόλπου. Την ανακοίνωση αυτή έκανε αυτοπροσώπως ο σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά τις εργασίες μίας συνόδου κορυφής επικεντρωμένης στον τερματισμό της τρίχρονης διένεξης με το Κατάρ.
Ο ίδιος αποκάλυψε χωρίς κόμπλεξ την αμερικανική πίεση: «Οι προσπάθειες του Κουβέιτ και των ΗΠΑ μάς βοήθησαν να επιτύχουμε τη Διακήρυξη της Αλ Ούλα, η οποία και θα υπογραφεί σε αυτήν εδώ τη σύνοδο κορυφής και θα διακηρύσσει την αλληλεγγύη και τη σταθερότητα στον Κόλπο».
Τα υπόλοιπα μπορεί και να περίσσευαν αν δεν υπήρχε μία σαφής πριγκιπική αναφορά στο Ιράν: «Σήμερα επειγόντως έχουμε την ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας περιβάλλουν, ιδιαίτερα τις απειλές που δημιουργούνται από το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα του ιρανικού καθεστώτος και από τα σχέδιά του για σαμποτάζ και καταστροφή» είπε επί λέξει ο Σαλμάν.
Ετσι οι ηγέτες των έξι χωρών του Κόλπου υπέγραψαν δύο σημαντικά έγγραφα: τη λεγόμενη Διακήρυξη της Αλ Ούλα, αλλά και ένα τελικό ανακοινωθέν.
Είχαν προηγηθεί θερμοί εναγκαλισμοί στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη των προσκεκλημένων και την επίσημη υποδοχή τους από τους Σαουδάραβες. Ο ίδιος ο μασκοφορεμένος λόγω κορονοϊού πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν αγκάλιασε και ασπάστηκε τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι στην πίστα προσγειώσεως!
Πριν από τη συνάντηση της Αλ Ούλα , το Κουβέιτ είχε ανακοινώσει ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία μαζί με τους συμμάχους της (Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος) επέβαλε μποϊκοτάζ στην Ντόχα το 2017, με κατηγορίες περί υπόθαλψης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, θα ανοίξει και πάλι τον εναέριο χώρο της και τα σύνορά της με το Κατάρ.
Η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των «εξαδέλφων» και η υπογραφή των μεταξύ τους γεωπολιτικών συμφωνιών είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε μία σειρά από κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που έκαναν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή με σκοπό την εξουδετέρωση του δυνητικού κινδύνου του Ιράν διά της συμπήξεως ενός παναραβικού μετώπου.
Oπως έγραψε και η Repubblica, τα γεγονότα της Τρίτης 5 Ιανουαρίου στην Αλ Ούλα είχε προαναγγείλει η αμερικανική πλευρά μέσω του Reuters στο οποίο «μίλησε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ». Το Κουβέιτ, από δικής του πλευράς, έσπευσε να επιβεβαιώσει όσα θα συνέβαιναν την επομένη…
Το Κουβέιτ ενήργησε, βέβαια, ως μεσολαβητής μεταξύ του Κατάρ και τεσσάρων αραβικών κρατών, όμως οι ΗΠΑ είναι αυτές που έπαιξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου τονίζεται ο ρόλος του προεδρικού συμβούλου και γαμπρού Τζάρεντ Κούσνερ (σύζυγος της Ιβάνκα), ο οποίος έχει χριστεί υπεύθυνος για τη διαχείριση των «ανοικτών θεμάτων» στη Μέση Ανατολή.
Η όλη εξέλιξη διευκολύνει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από πλευράς της νέας αμερικανικής διοίκησης, του Τζο Μπάιντεν, στο συνολικό Μεσανατολικό.
Υπενθυμίζεται ότι για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό ήταν ενημερωμένος ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ο ίδιος τονίζει στο παρακάτω μήνυμά του στο Twitter που έχει ημερομηνία 4ης Ιανουαρίου.
I spoke by phone to #SaudiArabia FM @FaisalbinFarhan. Strengthening ???? cooperation & current regional developments in focus. pic.twitter.com/XVoHPK6MDk
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 4, 2021
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News