364
Εννοείται ότι υπήρχαν και γυναίκες στην οργάνωση, με όπλα στα χέρια | REUTERS/Jose Miguel Gomez/File Photo

Κολομβία: Ολοκληρώθηκε ο αφοπλισμός των FARC

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 22:50
Εννοείται ότι υπήρχαν και γυναίκες στην οργάνωση, με όπλα στα χέρια
|REUTERS/Jose Miguel Gomez/File Photo

Κολομβία: Ολοκληρώθηκε ο αφοπλισμός των FARC

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 22:50

Είναι, πια, γεγονός… Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί το τέλος της ένοπλης δράσης της οργάνωσης στο πλαίσιο μιας σύρραξης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους

Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) ολοκλήρωσαν την Τρίτη τη διαδικασία του αφοπλισμού τους, παραδίδοντας σχεδόν όλο τον ατομικό τους οπλισμό στα Ηνωμένα Εθνη.

Τα μέλη της οργάνωσης FARC παρέδωσαν το εναπομείναν 40% του οπλισμού τους στη Μεσέτας, μια ορεινή περιοχή της νοτιοανατολικής Κολομβίας. Οι περίπου 7.000 μαχητές της οργάνωσης λένε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ως ένα πολιτικό κίνημα.

Τα 7.132 όπλα που παραδόθηκαν θα αποθηκευτούν σε εμπορευματοκιβώτια μέχρι να λιώσουν και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός μνημείου για την ειρήνη. Τα εκρηκτικά και τα μεγαλύτερα όπλα των FARC απομακρύνονται από κρησφύγετα σε όλη τη χώρα και ελάχιστα όπλα θα παραμείνουν στα χέρια των ανταρτών για λόγους ασφαλείας στα 26 στρατόπεδα όπου βρίσκονται, ώσπου να κλείσουν, την 1η Αυγούστου.

«Σήμερα δεν τερματίζεται η ύπαρξη των FARC, τελειώνει ο ένοπλος αγώνας μας», δήλωσε ο Ροδρίγο Λοντόνιο, ο επικεφαλής της οργάνωσης, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

«Αντίο, όπλα, αντίο, πόλεμε, καλωσήλθες, ειρήνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα, η μέρα που τα όπλα έγιναν λέξεις (…) Μπορώ να πω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι το να ζήσω αυτή τη μέρα, το να καταφέρω να δω αυτή τη μέρα, άξιζε να γίνω πρόεδρος της Κολομβίας», ανέφερε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2016 για τις προσπάθειές του με στόχο να τερματιστεί η σύρραξη. «Η ειρήνη που κατακτήσαμε είναι αληθινή και μη αναστρέψιμη», πρόσθεσε.

Η οργάνωση, που είχε φθάσει να διαθέτει 17.000 αντάρτες τη δεκαετία του ‘90, εξαπέλυε επιθέσεις ακόμη και κοντά στην πρωτεύουσα Μπογοτά. Σύμφωνα με τις Αρχές αντλούσε χρήματα από λαθρέμπορους ναρκωτικών, κάνοντας απαγωγές και εκβιάζοντας. Οι FARC, η εξέλιξη μιας εξέγερσης ακτημόνων που απαιτούσαν αγροτική μεταρρύθμιση τη δεκαετία του ‘60, υπέστησαν βαριά πλήγματα κατά την ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του τότε προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, το 2002. Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί προστασίας, χιλιάδες πρώην αντάρτες δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικούς τη δεκαετία του ‘80, όταν είχαν ενταχθεί σε ένα πολιτικό κόμμα, στο πλαίσιο μιας προηγούμενης ειρηνευτικής προσπάθειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...